Indrukwekkende voorstelling in het teken van verbinding en ontmoeting

maandag 20 februari 2017 11.21 uur | laatst gewijzigd: maandag 20 februari 2017 11.49 uur | auteur: Ria Poot

Het toneelstuk As I Left My Father’s House werd zondag 19 februari gespeeld in kerkcentrum ‘De Ark’ in Maarssenbroek. Het is een op waarheid gebaseerd toneelstuk met vluchtverhalen van eerste en tweede generatie migranten. In de voorstelling wordt geput uit verhalen van de grote profeten uit drie religies.

Voordat de voorstelling zondagmiddag begon, werd de aanwezigen gevraagd om de mensen om hen heen, die ze niet kenden, te begroeten. Er ontstond een golfbeweging door de kerk, veroorzaakt door mensen die niet alleen de mensen naast hun, maar ook degenen die voor en achter hen zaten te begroeten en de hand schudden.

De verhalen in As I Left My Father’s House gaan over mensen die huis en haard moeten verlaten door agressie, armoede of oorlog. Zij slaan een onbekende weg in vol onzekerheid en gevaar. Verhalen uit de Bijbel, de Koran en de Tenach mengen zich met persoonlijke geschiedenissen en overwegingen van vluchtelingen. Het gevaar, de anarchie, de hidjra en de pijn van verlies komen aan de orde. Evenals de eenzaamheid van het niet weten wat de volgende stap is en waarheen deze gezet moet worden. Maar aan de andere zijde wacht het begin van vernieuwing en de kracht van Liefde.

Bijna alle uitvoerders (acteurs, muzikanten, technici) van As I Left My Father’s House zijn, behalve professionals van naam, ook migrant. Een aantal van hen heeft directe ervaring met oorlog. Tijdens de opvoering in ‘De Ark’ kregen de uitvoerderenden ondersteuning van een koor dat enkele liederen zong, die de voorstelling uitstekend aanvulden. Direct na de voorstelling was er een nagesprek waarbij de bezoekers konden reageren op de voorstelling.

Wie As I Left My Father’s House in ‘De Ark’ heeft gemist: 19 april  wordt de voorstelling in de Pauluskerk, Straatweg 37 te Breukelen gespeeld. De zaal is dan vanaf 19 uur open. Alhoewel de toegang gratis is, is het echter wel nodig om kaartjes te reserveren via: gideonsbendemaarssen@gmail.com.

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES