RTV Stichtse Vecht

Eigen bijdrage Maarssen 2000: 'Bezuiniging Huishoudelijke hulp wordt speelgeld college'

Breukelen 17 maart 2017- In de commissievergadering Sociaal Domein liet Maarssen 2000 flink van zich horen. Op de agenda stond het raadsvoorstel “Sterke basis” met een budgetvraag van 1,77 miljoen voor 2 jaar.

Het geld moet blijkbaar op, aldus de fractie van Maarssen 2000. Iets anders kan ik er niet van maken, aldus de Maarssen 2000 woordvoerster Riette Habes, En dat terwijl we net alle mensen met huishoudelijke hulp zwaar hebbecn laten inleveren.

Kent u nog van de familie Knots: “Een kloddertje rose hier, en een kloddertje rose daar!” Dat is precies het gevoel wat mijn fractie bij dit voorstel krijgt. Het college doet maar wat. Ze geven geld links en rechts weg, maar wat het effect ervan is weten ze nog niet. Wel dat het tot een zeer versnippert geheel gaat worden. Nu weet de inwoner al vaak niet waar hij zijn vraag moet stellen: de huisarts? De gemeente? De bibliotheek? Etc. Als je niet uitkijkt krijgt de inwoner nog vaker te horen: “Nee dan moet u niet bij ons zijn”, “Nee, sorry u bent niet aan het juiste adres!

Goed ondernemerschap begint bij de klant te vragen wat hij wil kopen en dat zou dit college ook eens moeten doen. Wat heeft de inwoner nou nodig, waar gaat hij gebruik van maken? Wat zien de professionals waar inwoners risico’s lopen en waar je dat wil voorkomen. Maarssen 2000 is juist voor goede basisvoorzieningen en preventie. Natuurlijk mag men best experimenteren en uitproberen wat gaat werken. Maarssen 2000 vindt het gevraagde bedrag van 1,77 miljoen in 2 jaar op basis van dit voorstel, toch écht te hoog. Het is geen Mompoly geld!!

 Dit is echt veel geld, zegt Habes! “Die bezuiniging op de huishoudelijke hulp, was dus niet nodig. We hadden dat uur extra er gewoon in kunnen houden” De fractie van Maarssen 2000 is daarom heel kritisch. "Niet dat geluk niet wat mag kosten, maar het geld kan maar één keer uitgeven worden. En dit voorstel geeft niet het vertrouwen, die investering waard te zijn. Het college mag zijn huiswerk over doen en met een meer verantwoord voorstel bij de Raad terug komen.” aldus de fractie van Maarssen 2000.