RTV Stichtse Vecht

Pasen 2017: twee maal zoveel forten open bij Start Fortenseizoen

Er is geen houden aan! In het weekend van 15 t/m 17 april gaan de forten en ander waterlinie erfgoed, zoals vestingwerken en bunkers, weer open voor publiek. Met als thema “Verborgen schatten van de waterlinies” organiseren meer dan 50 locaties activiteiten, waarbij het paaseieren zoeken natuurlijk niet zal ontbreken! Ook smakelijke paasbrunches, spannende speurtochten en avontuurlijke expedities, een fabuleuze fototentoonstelling ‘Forten van Boven’ en prachtige wandel- en fietstochten staan op de activiteitenlijst. Het (wereld)erfgoed doet van zich spreken met een gevarieerd aanbod voor jong en oud. Bekijk het volledige programma op www.forten.nl

Verdubbeling “open” forten!
Het aantal forten dat de deuren opent voor publiek is de afgelopen drie jaar verdubbeld! Meer dan 50 locaties zijn actief bij de start van het fortenseizoen en ook op andere momenten in het jaar, zoals bij Mooi Linieland (17 en 18 juni) en het Fortenfestival in september. Ook bij u in de buurt is een fort dat u in het paasweekend kunt bezoeken tijdens de Start van het Fortenseizoen.

Het gouden ei en andere heerlijkheden
Brunchen op een fort is de nieuwe trend. Informeel authentiek en in een groene en natuurlijke omgeving. Op een kleine 20 forten kunt u met Pasen terecht voor brunch, high tea of diner. Op veel locaties zijn zoektochten naar gewone, gouden of digitale eieren inbegrepen.

Schatten zoeken, maken en beleven
Tinnen soldaatjes maken, kanonnen afschieten, puzzelexpedities, een eierrace of gewoon een ei beschilderen, Meemaaktheater, Spion in de Stelling, drumworkshops en nog veel meer. Voor de jonge bezoekers is er altijd iets te doen in de waterlinies.

Kunstschatten en Forten van Boven
Op de forten bij Vijfhuizen, Maarssenveen en in het Hembrugmuseum kunt u terecht voor bijzondere tentoonstellingen. De reizende fototentoonstelling “Forten van Boven” doet in deze periode Fort Nieuwersluis aan; 33 luchtfoto’s op immense fotodoeken zijn op het terrein te bewonderen. De brochure bij de tentoonstelling en de speurtocht zijn gratis te verkrijgen in de “Theetuin“.

Schat van Werelderfgoed
De Nieuwe Hollandse Waterlinie is het grootste Rijksmonument van

Nederland en de Stelling van Amsterdam is al sinds 1996 door de UNESCO erkend als uniek en van groot belang om te behouden. Naar verwachting zullen beide linies in 2019 als geheel bestempeld worden als UNESCO Werelderfgoed en pronken op de UNESCO Werelderfgoedlijst naast bijvoorbeeld de Chinese Muur, Mont Saint-Michel, de oude stad van Fez en de piramides van Gizeh. En terecht. Want nergens ter wereld vind je zo’n groot gebied waarin water ooit als bondgenoot fungeerde.

Kijk op www.startfortenseizoen.nl voor het volledige programma en de openingstijden.

Regio Utrecht
In de tentoonstelling ‘Vijand Schap’ op Fort Maarsseveen is werk te zien van 13 kunstenaars met o.a. indrukwekkende installaties, sculpturen en foto’s. Met de foto expositie Forten van Boven is het goed toeven op Fort Nieuwersluis. Van een heerlijke paastaart tot een verrassende paasbrunch: er is voor ieder wat wils. De kleinsten kunnen op zoek naar het gouden FortEi, kleurplaten kleuren of hun mooiste paasei beschilderen. Op en rondom Fort Hoofddijk liggen de Botanische Tuinen die onderdeel zijn van de Universiteit Utrecht. Bekijk de mooiste planten uit de hele wereld of stap in de subtropische vlindertuin. Fort Lunet IV, gelegen in een groot stadspark in Utrecht, is bij uitstek de plek voor een heerlijke (paas)lunch terwijl de natuur zich ondertussen van haar beste kant laat zien. Ontdek Fort Ruigenhoek (Utrecht) en Fort Rijnauwen (Bunnik) met een gids van Staatsbosbeheer. Kinderen kunnen op Rijnauwen meedoen aan een speurtocht of een ontdekkingstocht beleven met Kapitein Dirk. Bezoek het Waterliniemuseum op Fort bij Vechten in Bunnik of ga mee met een gids die op het fortterrein het verhaal vertelt vanuit de aanvaller/vijand. Op beide paasdagen kun je bij het nabijgelegen restaurant Vroeg terecht voor een brunch, high tea, diner en een potje fortengolf op het bunkerpad.