Restauratie Molen Buitenweg gestart

dinsdag 18 april 2017 16.34 uur | laatst gewijzigd: dinsdag 18 april 2017 15.35 uur | auteur: Utrechts Landschap

Utrechts Landschap is dinsdag 18 april gestart met de restauratie van de Molen Buitenweg in Oud-Zuilen. De kleinste wipwatermolen van de provincie Utrecht brandde vorig jaar maart af. De molen wordt de komende maanden in zijn oude staat hersteld zodat er eind 2017 weer een draaiende en werkende molen staat langs de Zuilense Ring. Beijk Molenbouw BV uit Afferden is gestart met het demonteren van de afgebrande molen. Alle onderdelen worden op vrachtwagens geladen en vervoerd naar de werkplaats. Daar wordt de molen gerestaureerd. Later dit jaar komt de molen in stukken terug en wordt hij op zijn plek weer in elkaar gezet.

Utrechts Landschap heeft samen met de Rijksdienst Cultureel Erfgoed gekeken welke onderdelen van de afgebrande molen bruikbaar zijn voor de restauratie. De eiken balken uit 1830 die het geraamte vormen, bleken zo robuust, dat ze tijdens de brand maar in beperkte mate zijn aangetast. Ze worden afgeschraapt, verstevigd en kunnen opnieuw gebruikt worden. Ook veel ijzeren onderdelen kunnen opnieuw gebruikt worden. De wieken van de molen helaas niet. Die worden opnieuw gemaakt.

Het afbranden van de molen ging veel mensen aan het hart. Na de brand werd al snel door omwonenden een crowdfundingsactie georganiseerd, waarmee zij een deel van het geld voor de restauratie binnenhaalden. Voor Utrechts Landschap en de molenaars was het fantastisch om te ervaren dat zo veel mensen zich betrokken voelen en zich voor de molen willen inzetten.

De molen vormt samen met de naastgelegen Molen van de Polder Westbroek en het sluizencomplex een uniek ensemble. Dankzij de restauratie blijft dit ensemble behouden.

 

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES