Burgemeester sluit Maarssenbroekse woningen na vondst hennepkwekerijen

dinsdag 18 april 2017 19.09 uur | laatst gewijzigd: dinsdag 18 april 2017 20.12 uur | auteur: Robbert Oelp

Op last van burgemeester Marc Witteman zijn vanochtend twee woningen in de wijk Zwanenkamp gesloten en verzegeld. Aanleiding voor de sluiting is de vondst van vijf hennepkwekerijen. Deze werden aangetroffen tijdens een grootschalige controle op 22 februari dit jaar. Op vier adressen zijn toen in totaal 1.100 hennepplanten aangetroffen. De sluiting vindt plaats op grond van de Opiumwet. De eigenaren mogen pas na drie maanden weer in hun woning. (Archieffoto RTV Stichtse Vecht).

Voor twee woningen en bijbehorende schuren is de sluiting vanmorgen gerealiseerd. Dit is zonder problemen verlopen. Voor de andere twee woningen heeft de rechtbank de burgemeester verzocht het besluit uit te stellen tot hiervoor een voorlopige voorziening is behandeld. Naar aanleiding van dit verzoek heeft de burgemeester de uitvoering van zijn besluit opgeschort tot na de zitting. Naar verwachting zal de rechtbank binnen drie weken uitspraak doen over het verzoek om voorlopige voorziening.


Burgemeester Witteman heeft tot sluiting van de woningen besloten. Hij heeft hiervoor artikel 13b van de Opiumwet toegepast, ook wel de Wet Damocles genoemd. Deze wet geeft de gemeente handvatten om snel actie te ondernemen wanneer een handelshoeveelheid drugs wordt aangetroffen in een woning. Op grond van het Damoclesbeleid heeft de burgemeester de bevoegdheid een woning te sluiten wanneer een handelshoeveelheid drugs wordt aangetroffen.

Met de sluiting van de woningen wil burgemeester Witteman een einde maken aan de drugsgerelateerde activiteiten vanuit de panden. “Hennep kweken is gevaarlijk, illegaal en strafbaar. Daarvoor hebben we beleid ontwikkeld dat erop gericht is het kweken van hennep te ontmoedigen. We pakken hennepkwekers hard aan door extra strenge maatregelen te nemen zoals sluiten van woningen.”

De bewoners van de twee woningen hebben deze vanochtend verlaten. Medewerkers van de gemeente hebben de woningen afgesloten en verzegeld.

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES