RTV Stichtse Vecht

Toespraak Dodenherdenking geschreven door 5 VWO leerling van RSG Broklede

Rick Rodenburg uit Maarssen, leerling van 5 VWO van RSG Broklede, heeft de toespraak geschreven die burgemeester Witteman zal uitspreken tijdens de Dodenherdenking op 4 mei in Loenen aan de Vecht. De burgemeester en de eigen medeleerlingen van Rick hebben zijn toespraak uitgekozen als beste toespraak.

Net als vorig jaar heeft burgemeester Witteman de hulp ingeroepen van de jongere generatie om de toespraak voor de 4 mei herdenking te schrijven. Ditmaal zijn dat de leerlingen van 5VWO van RSG Broklede in Breukelen. Vol enthousiasme zijn zij met deze opdracht aan de slag gegaan bij de lessen maatschappijwetenschappen en geschiedenis. Na een door de klas zelf gemaakte selectie zijn drie toespraken voorgelegd aan burgemeester Witteman. Zijn uiteindelijke keuze viel op de toespraak van Rick Rodenburg. Deze toespraak werd ook door de leerlingen als beste bestempeld.

De andere twee toespraken zijn geschreven door Mariselle Pieters en Ward van Elk. 

“Alle toespraken zijn uit het hart van de leerlingen tot stand gekomen, wereldproblemen kwamen aan bod en men legde verbindingen”, aldus de burgemeester. Door zich met een onderwerp als: “Vrijheid geef je door” bezig te houden, beseffen deze jongeren des te meer hoe plezierig het is om in vrede en vrijheid te leven. Dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Dat het belangrijk is om te blijven herdenken. Niet alleen de oudere, maar evenzeer de jongere generatie. Want zij zijn de toekomst. 

Later op donderdagavond 4 mei zijn de drie geselecteerde toespraken te lezen op de gemeentelijke website www.stichtsevecht.nl.

De burgemeester heeft Rick Rodenburg gevraagd hem op 4 mei te vergezellen bij de herdenking in Loenen aan de Vecht. Samen met Rick zal de burgemeester een krans leggen bij het monument. 

De vertegenwoordigers van het gemeentebestuur hebben de keuze om zelf één van de drie toespraken die zijn voorbereid, uit te spreken. 

Jong en oud zijn van harte uitgenodigd om bij één van de herdenkingen aanwezig te zijn.