'Sollicitatieprocedure' Kinderburgemeester start op korte termijn

donderdag 18 mei 2017 16.01 uur | laatst gewijzigd: donderdag 18 mei 2017 17.03 uur | auteur: Robbert Oelp

Per 1 september aanstaande heeft Stichtse Vecht haar eerste Kinderburgemeester. Alle basisschoolleerlingen die nu (schooljaar 2016/17) in groep 7 zitten, kunnen zich kandidaat stellen om de eerste kinderburgemeester van Stichtse Vecht te worden. Zij krijgen binnenkort een uitnodiging van de gemeente om zich verkiesbaar te stellen voor de functie. Medio juni selecteert een 'deskundige jury' uit de aanmeldingen vijf kandidaten die vervolgens een korte verkiezingscampagne mogen voeren. Vrijdag 30 juni kunnen alle kinderen uit Stichtse Vecht in de basisschoolleeftijd in een écht stemhokje op hun school hun stem uitbrengen op hun favoriete kandidaat. Op zaterdag 1 juli wordt de uitslag bekend gemaakt.

De kinderburgemeester wordt benoemd per 1 september, het begin van het nieuwe schooljaar, en blijft een jaar in functie. De officiële installatie vindt plaats in de raadsvergadering van 26 september.

De kinderburgemeester zal burgemeester Witteman en wethouders vergezellen tijdens representatieve taken zoals de intocht van Sinterklaas of de viering van Koningsdag. De kinderburgemeester mag ook zelf activiteiten organiseren of met bestuurders en inwoners in gesprek over onderwerpen die belangrijk zijn voor kinderen. Dat kan over van alles gaan, van bijvoorbeeld spelen en school tot sport of verkeersveiligheid. 

Daarnaast zal de kinderburgemeester net als een echte burgemeester ceremoniële taken verrichten, zoals openingen.

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES