Tentoonstelling: ‘Plaatselijke figuren’ in het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen in Breukelen

vrijdag 19 mei 2017 13.59 uur | laatst gewijzigd: maandag 21 augustus 2017 13.25 uur | auteur: Ria Poot

Waar je nu zowat met selfiesticks om je oren wordt geslagen en iedereen van van alles en nog wat foto's maakt, stonden een eeuw geleden de mensen wat onwennig en harkerig op een foto. Met de vraag “Hoe wil jij geportretteerd worden voor de toekomst?”, gingen ruim 475 leerlingen uit de groepen 5 en 6 van de scholen uit Breukelen en Loenen aan de slag

Aan de hand van het lesmateriaal bestudeerden ze portretten van vroeger en nu. Door te benoemen wat ze zagen werd er nagedacht over wat voor mensen er op de foto stonden. Waarom hadden deze personen zich laten portretteren en waarom op deze manier? Zo raakten de leerlingen spelenderwijs bekend met portretfotografie én met het lokale archief. Vervolgens maakten zij onder leiding van fotografe Marije van den Hoeven zelf een aantal groepsportretten.

De resultaten zijn in de expositie ‘Plaatselijke figuren’ te zien. De Historische Kring Loenen en het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen hebben de portretten van vroeger beschikbaar gesteld. Deze oude portretten hangen naast die van de leerlingen nu. Er zijn ook brieven aan de toekomst te zien, die de leerlingen bij hun eigen portret geschreven hebben. Ze leggen uit waarom zij zich hebben laten portretteren op deze manier. De portretten van de kinderen en de brieven aan de toekomst worden de bewaard door de Historische Kring. Voor de toekomst.

Vrijdag 19 mei 2017 opende wethouder Pieter de Groene de tentoonstelling. De fotografe en de leerlingen van basischool de Wegwijzer in Kockengen waren bij de opening aanwezig. Natuurlijk mochten de kinderen over hun ervaringen vertellen en met de wethouder op de foto. Hun brieven voor de toekomst werden onder toezicht van drie leerlingen meteen in het archief opgeborgen. Toen was het tijd voor een traktatie: lekkere spekkies en een glaasje kinderbubbels.

Het project is bedacht en ontwikkeld door Kunst Centraal en Landschap Erfgoed Utrecht, twee provinciale instellingen die scholen en lokale culturele partijen verbinden. Deze organisaties, de scholen en de gemeente maken samen mogelijk dat alle leerlingen in Stichtse Vecht jaarlijks minimaal een keer professionele kunst en een keer hun lokale culturele omgeving beleven.

De tentoonstelling loopt tot 1 september 2017 en is te zien in het:
Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen
Schepersweg 6e
3621 JK Breukelen
Openingstijden:
Dinsdag: 9:00 - 16:00 uur
Woensdag: 9:00 - 16:00 uur (op afspraak)
Donderdag: 9:00 - 16:00 uur
Overige dagen gesloten

 

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES