RTV Stichtse Vecht

Gemeentelijk Rioleringsplan vastgesteld

Gemeente richt zich op het regenwatervriendelijk inrichten van de omgeving. Dat is een van de belangrijke speerpunten van het Gemeentelijk Rioleringsplan 2017 – 2021 dat de gemeenteraad in de vergadering van 16 mei heeft vastgesteld. In dit plan wordt beschreven hoe de gemeente omgaat met de zorg voor de riolering en met het zo veel mogelijk tegengaan van regenwateroverlast en grondwateroverlast. Inzet van het plan is om de kosten voor aanleg en beheer zo laag mogelijk te houden, zodat de kostendekkende rioolheffingstatieven voor inwoners en bedrijven niet stijgen.

Wethouder Pieter de Groene: “Het klimaat verandert en behalve warme zomers en kwakkelwinters merken we steeds vaker heftige regenbuien. We zetten de komende jaren in om wateroverlast zoveel mogelijk te voorkomen. Maar dat zal niet in alle gevallen lukken, ook al houden we bij iedere aanpassing van openbare ruimte en riolering rekening met steeds zwaardere buien. Inwoners en bedrijven kunnen zeker helpen om de leefomgeving meer watervriendelijk te maken en dat zal hard nodig zijn. Daarom hebben we diverse gemeenten en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden recentelijk de publiekscampagne Natuurlijk! De watervriendelijke tuin gelanceerd. Deze campagne is gericht op het geven van concrete handvatten aan bewoners om hun tuin te vergroenen.”  

Regenwatervriendelijk inrichten van omgeving

Een belangrijk punt in dit rioleringsplan is hoe de gemeente wil omgaan met de gevolgen van de klimaatontwikkeling. Voor dit plan is vooral van belang dat we steeds vaker met hevige neerslag te maken krijgen. Het systeem van straatputten, rioolbuizen, sloten, vijvers en pompen kan de hoeveelheid water die in korte tijd valt soms niet aan, waardoor er overlast ontstaat. Overlastsituaties zijn niet in alle gevallen te voorkomen, maar in het plan houdt de gemeente rekening met de hoeveelheid water die het watersysteem aan moet kunnen nu zware buien vaker voorkomen. Met rioleringsbuizen alleen kan dat niet worden opgelost. De gemeente zal bij alle aanleg- of herinrichtingswerken steeds zoeken naar de beste manier om het regenwater van zware buien te verwerken zonder dat dat tot ernstige overlast of schade leidt. Maar ook de inzet van inwoners en bedrijven is daarbij overigens essentieel. Met de inrichting van tuinen (minder verharding) of met groene daken en regentonnen kan iedereen bijdragen aan het verminderen van overlast.  

Het scheiden van regenwater en afvalwater is de afgelopen jaren al steeds vaker toegepast. Ook nu is dat de norm. Er wordt daarvoor een dubbel stelsel gemaakt. Dat kan echter alleen functioneel zijn als ook vanuit woningen en andere panden het water gescheiden wordt ‘aangeboden’ aan het gemeentelijke stelsel in de openbare weg. Inwoners en bedrijven worden uitgebreid geïnformeerd en betrokken in de wijken waar dit gaat gebeuren.  

Zo laag mogelijke kosten en rioolheffing

De kosten voor het beheer van de riolering worden zo laag mogelijk gehouden door samen te werken met het waterschap en door het werken aan de riolering zo veel mogelijk te combineren met herbestrating en  groenaanleg. Verder wordt er door goed te inspecteren voorkomen dat er riolering wordt vervangen, die financieel is afgeschreven, maar nog niet versleten. Inwoners en bedrijven betalen rioolbelasting. De opbrengst is erop gericht om alle kosten van de rioleringszorg te dekken. Door scherp te zijn op alle mogelijkheden om kosten te besparen hoeven de tarieven van 2017 niet te stijgen ten opzichte van 2016. Voor 2018 wordt afgezien van de inflatiecorrectie ook geen verhoging voorzien.