10 Jaar Dag van het Kasteel; bijzondere activiteiten in Utrecht

donderdag 01 juni 2017 09.13 uur | laatst gewijzigd: donderdag 01 juni 2017 08.15 uur | auteur: PB Nederlandse Kastelenstichting

Tweede pinksterdag 5 juni a.s. vindt voor de tiende keer de Dag van het Kasteel plaats. Dit jaar openen 18 kastelen en buitenplaatsen in de provincie Utrecht de deuren voor het publiek. Er vinden diverse activiteiten plaats en er is een provinciale kastelengids ontwikkeld door de Nederlandse Kastelenstichting(NKS).

“Ervoor zorgen dat kastelen en buitenplaatsen op dezelfde dag de deuren openen en activiteiten organiseren voor het publiek is een mooie uitdaging” zegt Janneke van Dijk, projectleider van de Dag van het Kasteel, “Vooral als je bedenkt dat er inmiddels 120 locaties door heel Nederland mee doen.”. 

In de provincie Utrecht doen naast Kasteel Amerongen en Kasteel De Haar ook kleinere locaties mee waarvan enkele nog worden bewoond. Dat laatste zorgt ervoor dat bezoekers op sommige buitenplaatsen kunnen worden rondgeleid door eigenaren zelf. Rondleidingen en activiteiten hebben dit jaar het thema “Rondom”. Extra aandacht wordt besteed aan bijvoorbeeld de bij landgoederen behorende tuinen, boomgaarden, oprijlanen en hoe deze worden onderhouden en behouden.

Dit jaar brengt de Nederlandse Kastelenstichting naar aanleiding van de Dag van het Kasteel provinciale kastelengidsen uit, onder andere voor Zuidoost Utrecht. “We vinden het belangrijk dat mensen weten hoeveel cultureel erfgoed Nederland bezit en dat je hier op een vrije dag naar binnen kunt of er dicht langs kunt fietsen” zegt van Dijk, “De gidsen zijn gratis en bevatten informatie, foto’s en fietsroutes”. De gids van Utrecht is gratis verkrijgbaar bij verschillende VVV’s en deelnemende locaties.  

Gedurende de Dag van het Kasteel worden er voor alle leeftijden activiteiten georganiseerd. Het verleden kan op veel manieren worden geproefd: rondleidingen, riddertoernooien, speurtochten, fruit plukken en nog veel meer. Voor deelnemende locaties wordt verwezen naar www.dagvanhetkasteel.nl. De dag wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie, Donateurs en verschillende regionale partners en fondsen.
Locaties in Utrecht zijn: Kasteel Amerongen, Landgoed Anderstein, Historische Moestuin Bartimeus, Huis Doorn, Buitenplaats Doornveld, Kasteel de Haar, Ridderhofstad Hindersteyn, Oranjerie Hydepark, IJskelder Doorn, Kasteel Loenersloot, Huis te Maarn, Kasteel Maasbergen, Landgoed Oud Amelisweerd, Ridderhofstad Sandenburg, Kasteel Sterkenburg, Von Girmborn Arboretum, Ridderhofstad Weerdestein, Slot Zuylen
 

Deel uw ervaringen en foto's via @DagvhKasteel en www.facebook.com/dagvanhetkasteel

 

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES