RTV Stichtse Vecht

Eigen bijdrage PvdA Stichtse Vecht: 'PvdA stelt Werk, Cultuur en Beheer van de Openbare Ruimte centraal bij de Voorjaarsnota 2017'

Op dinsdag 27 juni vonden de algemene beschouwingen plaats in het kader van de Voorjaarsnota 2017. De fractie van de PvdA Stichtse Vecht greep dit moment aan om de in haar ogen belangrijke opgaven en ontwikkelingen voor 2018 e.v. met de raad te delen.

Speerpunten die de PvdA fractie Stichtse Vecht naar voren heeft gebracht zijn:
• Werk maken van werk(gelegenheid)
• Investeren in cultuur en het beheer van de openbare ruimte
• Vertrouwen en loslaten
• Voldoende geschikte en betaalbare woningen
• Een vangnet voor wie dat nodig heeft en bekendheid van regelgeving
• Aandacht voor de ontwikkelingen rondom de Zuilense Ring/ NRU

Nu er ruimte ontstaat in het financieel meerjarenperspectief heeft de PvdA voorgesteld om extra te investeren in het beheer van de openbare ruimte en cultuur. De dekking hiervoor vormde wat ons betreft de voorgestelde verlaging van de OZB met 2%. Immers die verlaging van de OZB is leuk voor de bühne. Maar waar hebben we het over en wie profiteert hier dan van? In ieder geval niet de inwoners die in een huurwoning zitten!

Samen met Lokaal Liberaal hebben we een amendement ingediend om 160.000 euro structureel te investeren in het verbeteren van het beheer van de openbare ruimte en 36.000 euro structureel in cultuur. Helaas heeft ons voorstel het niet gehaald, sloot de coalitie de rijen en vonden zij het belangrijker om enkele dubbeltjes per maand aan eigenaren van woningen terug te geven door in te stemmen met een minimale OZB verlaging.

Het afgelopen jaar is het aantal bijstandsgerechtigden in Stichtse Vecht flink toegenomen. De PvdA vindt het, nu het economisch beter gaat, belangrijk dat er meer Stichtse Vechtse bijstandsgerechtigden uit de bijstand komen en aan het werk gaan. PvdA-fractievoorzitter Maarten van Dijk: “Laten we in Stichtse Vecht werk maken van werk! Werk biedt (financiële) zekerheid, maar draagt zeker ook bij aan de sociale behoefte, waardering en zelfontplooiing. Het bieden van kansen staat hierbij voor de PvdA voorop. Reden dus ook samen met Maarssen 2000 en Lokaal Liberaal te pleiten voor een actieplan Stichtse Vecht WERKT!” Ook de gemeente als werkgever kan bijdragen aan het bieden van kansen, vandaar ons voorstel om ook extra in te zetten op het bieden van werkervaringsplaatsen binnen de ambtelijke organisatie.

Het College van B&W onderschreef het belang van werkervaringsplaatsen zal zich hiervoor inspannen, maar durfde zich niet te committeren aan een concrete resultaatafspraak (namelijk om in 2018 10 werkervaringsplekken binnen de ambtelijke organisatie beschikbaar te stellen voor bijstandsgerechtigden).

De motie van PvdA, Maarssen 2000, Lokaal Liberaal en CDA, die het College van B&W verzoekt om versterking van het gebiedsgericht werken is aangenomen door de gemeenteraad. Ook het voorstel van de PvdA om het initiatief van de Sociale Coöperatie Bijstandsgerechtigden te omarmen en hiervoor gedurende 2 jaar 25.000 euro per jaar beschikbaar te stellen werd overgenomen.

Tot slot heeft de PvdA aandacht gevraagd voor de ontwikkelingen rondom de Noordelijke Randweg Utrecht (NRU)/ Zuilense Ring. PvdA-raadslid Els Swerts: “Wij zien dit als een belangrijk thema de komende jaren. De veiligheid, gezondheid en kwaliteit van de woon- en leefomgeving van de inwoners van Stichtse Vecht staan hierin wat ons betreft centraal. Omdat we dit onderwerp miste in de Voorjaarsnota hebben we middels een amendement een concreet tekstvoorstel gedaan. Dit amendement is aangenomen.”