Stichtse Vecht wordt Koploper Cliëntondersteuning

woensdag 12 juli 2017 16.35 uur | laatst gewijzigd: woensdag 12 juli 2017 17.38 uur | auteur: PB Gemeente Stichtse Vecht
Foto: Jan Van Dam

Stichtse Vecht wordt één van Koplopers van het VNG-project Koplopers Cliëntondersteuning. Wethouder Wmo Jacqueline Koops: “Dat is goed nieuws. Want dat betekent dat we een flinke impuls kunnen geven aan de verdere ontwikkeling van de zo belangrijke onafhankelijke cliëntondersteuning. Voor mensen die hulp nodig hebben en soms niet meer weten waar ze moeten beginnen, of hoe ze verder moeten, kan een onafhankelijke ondersteuner écht het verschil maken.”

Ontwikkelen en leren

Ook de VNG wil de ontwikkeling van onafhankelijke cliëntondersteuning (OCO) bevorderen. Daarom startte de VNG samen met Ieder(in) en de Koepel Adviesraden Sociaal Domein het landelijke project Koplopers Cliëntondersteuning. Jacqueline Koops: “Wij hebben ons aangemeld voor het project omdat we hier een vernieuwende aanpak hebben en omdat cliëntondersteuning hoog op de agenda staat. We zijn heel blij dat we zijn uitgekozen als Koploper. Samen met de aanbieders van de onafhankelijke cliëntondersteuning en andere partners gaan we vernieuwende aanpakken uittesten en ontwikkelen. We leren van elkaars ervaringen zodat we de cliëntondersteuning voor onze inwoners verder kunnen verbeteren  en toegankelijker maken.”  

Andere Koplopers

De aanmelding werd ondersteund door de WMO-raad en de vier aanbieders van onafhankelijke cliëntondersteuning. Mezzo, de landelijke ondersteuningsorganisatie voor mantelzorgers heeft de gemeente, los van deze aanmelding, voorgedragen bij de VNG als Koploper.

Naast gemeente Stichtse Vecht zijn de gemeenten Meppel, Almelo, Ommen-Hardenberg, Amersfoort, Woerden, Amsterdam, Zaanstad, Den Haag, Deurne, Helmond, Maastricht, de regio HBEL (Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren), Almere en de toekomstige gemeente Midden-Groningen geselecteerd als koploper.  

Wat is onafhankelijke cliëntondersteuning

Onafhankelijke cliëntondersteuning is er speciaal voor mensen die hulp of zorg nodig hebben maar niet weten waar ze moeten beginnen. Zij hebben recht op hulp van een onafhankelijke cliëntondersteuner. Dat is geregeld in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).  

Gratis en onafhankelijke hulp

De hulp van een cliëntondersteuner is gratis. Er is geen verwijzing nodig. Hij of zij is onafhankelijk van zorginstellingen, gemeenten, kerken, Jeugdzorg en indicatiestellers. Een cliëntondersteuner helpt om de vraag of het probleem onder woorden te brengen. De cliëntondersteuner gaat zo nodig met de cliënt mee naar een gesprek. Hij of zij kijkt wat de cliënt zelf of samen met familie en vrienden kan doen. En geeft informatie en advies over de hulp die past bij de situatie en over de aanvraagprocedure. 

In Stichtse Vecht kunt u onafhankelijke cliëntondersteuning krijgen van:

•           Adviespunt Zorgbelang  : elke werkdag van 9.00 tot 16.30 via (026) 384 28 26

•           Kwadraad                        : elke werkdag van 9.00 tot 17.00 via 088 900 4000.

•           Leef maatschappelijke dienstverlening   : elke werkdag van 9:00 tot 18:00 via 06 201 360 91

•           Steunpunt GGZ Utrecht    : maandag tot en met donderdag via (030) 2333884

 

Elke organisatie heeft zijn eigen specialiteit. Kijk op de www.stichtsevecht.nl voor meer informatie

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES