Expositie: 'Vondsten uit de Vecht' nu in Breukelen

zondag 15 maart 2015 13.31 uur | laatst gewijzigd: zondag 15 maart 2015 14.25 uur | auteur: Ria Poot

De tentoonstelling is al op diverse plaatsen langs de Vecht te zien geweest en trok inmiddels zo'n 11.000 bezoekers. Tot en met 28 mei zijn de 'Vondsten' te zien in het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen.

Bij de openingsbijeenkomst op zaterdag 14 maart jongst leden merkte RHC directeur Bernadine Ypma op dat mede door de landelijke media aandacht te zien was hoe belangrijk archiefonderzoek is bij grote projecten zoals het uitbaggeren van de Vecht.

Volgens archeologe Yvonne Lammers is 'Vondsten uit de Vecht' een zeldzame tentoonstelling. 'De expositie vertelt eigenlijk een nonverhaal,' zegt ze. 'De bezoeker moet zelf bedenken wat de redenen zijn waarom de voorwerpen in de Vecht terecht zijn gekomen'. De archeologie benadrukte het belang van het doen van archeologisch onderzoek.

Dijkgraaf Gerhard van den Top van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht noemde het bijzonder dat je uit al die tonnen puin een muntje uit de eerst eeuw kunt vinden. Door het uitbaggeren komt de geschiedenis boven water. Omdat hij er toch was, nodigde de dijkgraaf burgemeester Marc Witteman uit om samen met hem de opening van de tentoonstelling te verrichten. Beide heren liepen daarna, samen met archologe Lammers, meteen naar het topstuk van de expositie: het Karolingische zwaard.

Om de opening van de tentoonstelling een extra feesterlijk tintje te geven, was shantykoor 'Krakend tuig' uit Breukelen uitgenodigd om te komen zingen. Ze begonnen - hoe kan het ook anders op deze dag - met een ode aan de rivier de Vecht.

Wanneer:  14 maart tot en met 28 mei 2015
Open:        van dinsdag tot en met donderdag 9.00-16.00 uur,
Locatie:     Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen, Schepersweg 6e, Breukelen
Entree:      gratis, groepen op afspraak

Meer info: www.rhcvechtenvenen.nl

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES