Bruidspaar Lokhorst - Scheepmaker uit Loenen aan de Vecht 60 jaar getrouwd

maandag 17 juli 2017 14.47 uur | laatst gewijzigd: maandag 17 juli 2017 16.17 uur | auteur: Ria Poot

Het echtpaar Marien en Tiny Lokhorst - Scheepmaker. begonnen hun trouwdag op 17 juli wel heel bijzonder. Er kwam een brandweerauto met loeiende sirenes aanrijden om het bruidspaar een taart te brengen. Vanzelfsprekend was ook burgemeester Witteman present om hen met een mooie bos bloemen namens de gemeente Stichtse Vecht te feliciteren.

Tiny Scheepmaker woonde in Vreeland en Marien Lokhorst in Loenen. De eerste avond uit van Marien en Tiny  was de avond voor de watersnoodramp in Zeeland (1953). Ze zijn toen met vrienden naar de bioscoop in Hilversum geweest. De volgende morgen zouden ze elkaar weer zien, maar toen zat Marien - op kerkbanken - achter in een vrachtwagenen was hij onderweg naar Zeeland om hulp te verlenen. De helpende hand reiken zat er al vroeg in bij de bruidegom: hij heeft zijn hele werkzame leven bij de vrijwillige brandweer van Loenen gezeten. Mede daarvoor, en voor zijn vrijwillige inzet in de oorlog in Korea, zijn dienst in Indonesië en lidmaatschap van de Oranje vereniging, heeft hij een Koninklijke Onderscheiding mogen ontvangen! 

Het echtpaar Lokhorst heeft 2 kinderen en 2 kleinkinderen.

Marien Lokhorst begon zijn werkzame leven als hoef-en kachelsmid met daarbij een klein winkeltje in huishoudelijke artikelen. Later (na complete sloop en nieuwbouw van winkel met woning) is hij helemaal overgegaan op een winkel in huishoudelijke artikelen, tuingereedschap. Daarnaast had hij ook een speelgoedwinkel. Zijn vrouw werkte in haar jonge jaren bij een notaris. Na haar trouwen kwam ze in de zaak / de winkel.

Het bruidspaar mag zich in een redelijk goede gezondheid verheugen. Marien heeft na een hartoperatie fysiek  een stap terug moeten doen, maar gezien zijn leeftijd (bijna 90), gaat het naar omstandigheden nog redelijk goed. Zijn gehoor is niet meer wat het geweest is, maar met zijn gehoorapparaat in gaat het goed. Tiny heeft (al lange tijd), last van artrose in de gewrichten en dan vooral de benen. Ze kunnen zich met een grote tuin rond het huis nog zelfstandig redden. Mentaal gaat het gelukkig nog zéér goed. Ze kunnen zo druk zijn als een jong stel. Vooral als het gaat over vroeger en de huidige en vroegere bewoners van Loenen en Vreeland. Doordat ze altijd een winkel in Loenen hebben gehad kennen ze héél veel mensen.

Het bruidspaar heeft genoeg hobby’s en interesses. In haar jeugd heeft Tiny piano gespeeld. Nu is haar hobby cryptogrammen oplossen en Rummycup. Marien zijn grote hobby is de tuin. Tegenwoordig heeft hij een siertuin om het huis, maar hij heeft ook vele jaren een grote moestuin in Loenen gehad. Hij is zéér precies!! Vroeger was zijn hobby de Vrijwillige brandweer te Loenen. Daar is hij nu erelid van, maar het heeft nog steeds zijn buitengewone interesse.

Met een eigen bedrijf waren er vroeger niet veel mogelijkheden om op vakantie te gaan. Na de grote verbouwing van de zaak was het niet eenvoudig. Met de kinderen naar Zeeland in een vakantiehuisje of naar Limburg in een hotelletje. Later ging het gelukkig veel beter en is het bruidspaar diverse keren op vakantie geweest naar de zon. Ook maakten ze een keer een cruise naar Noorwegen, maar dat was qua boot niet zo’n succes.

Op de televisie kijkt Tiny graag naar Goede tijden Slechte tijden en quizzen. Marien heeft een voorkeur voor documentaires op National Geograffic en Discovery Chanel. Ook snookeren is een favoriet

In hun drukke leven was er tijd voor vrijwilligerswerk. Tiny heeft 24 jaar gecollecteerd voor de hartstichting. Marien collecteerde een vergelijkbare periode voor het Reumafonds en brengt nu nog eten rond voor Tafeltje-dekje.

Na het bezoek van burgemeester en brandweer ging het bruidspaar met familie en naaste vrienden overdag eerst varen op de Plassen en de Vecht en daarna met zijn allen uit eten.

Foto's met dank aan Edel van Slooten

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES