Regionieuws: De ontdekking van Oostbroek

donderdag 03 augustus 2017 08.21 uur | laatst gewijzigd: vrijdag 04 augustus 2017 07.25 uur | auteur: PB Stichting Het Utrechts Landschap
Foto: Picasa

Op zaterdag 9 september pakt Utrechts Landschap uit op landgoed Oostbroek in De Bilt. Van 11.00 - 16.00 uur is Huize Oostbroek deels opengesteld en geven gidsen rondleidingen over het landgoed. Er is een gezellige streekmarkt rond 't Winkeltje van Oostbroek. Met kraampjes vol streekproducten, een patat en ijskraam en een knutselkraam. Daarnaast kunnen kinderen zich inschrijven voor de muziekvoorstelling van Krulmuziek; ‘Boeffie trommelt’.

Boeren, burgers en … monniken. De geschiedenis van landgoed Oostbroek begint in het jaar 1122. Bisschop Godebald liet in dat jaar de Kromme Rijn afdammen bij Wijk bij Duurstede. De rivier veranderde in een kleine stroom, waardoor het makkelijker werd om de waterhuishouding in het nog altijd moerassige gebied te regelen. Zo konden de monniken het gebied rond de Kromme Rijn omvormen tot landbouwgrond en stichtte de bisschop een Benedictijner klooster, waar nu in Huize Oostbroek(1887) het kantoor van Utrechts Landschap is gevestigd. Alles wijst nog op de vroegere aanwezigheid van de monniken. Bezoek de eigentijdse kloostertuin,  de hoogstamboomgaard en zie langs de kloostermuur het leifruit groeien. Ook een kruidentuin met vlindertuin ontbreekt niet. Vrijwilligers van Utrechts Landschap beheren op nostalgische wijze de kloostertuin.

Programma zaterdag 9 september

11.00-16.00     Streekmarkt met kinderactiviteiten rond ’t Winkeltje van Oostbroek
11.30 uur          Excursie over het landgoed ‘De rol van bomen in mythen en volksgeloof’
12.30 uur          Wandelexcursie; de geschiedenis van het landgoed en bijzondere natuur
13.00 uur          Kindervoorstelling in huize Oostbroek: Boeffie trommelt
13.30 uur          Excursie over het landgoed ‘De rol van bomen in mythen en volksgeloof’
14.15 uur          Kindervoorstelling in huize Oostbroek: Boeffie trommelt
14.30 uur          Wandelexcursie; de geschiedenis van het landgoed en bijzondere natuur

Inschrijven voor de wandelexcursies en kindervoorstelling kan via www.utrechtslandschap.nl/activiteiten.
Parkeren is elders geregeld: Op zaterdag 9 september kan er met de auto niet geparkeerd worden op het landgoed, meer informatie hierover vindt u op de website.

Over Utrechts Landschap

Utrechts Landschap is dé beschermer van natuur en monumentaal erfgoed in provincie Utrecht. We zijn in 1927 opgericht en vieren dit jaar ons negentigjarig bestaan. Utrechts Landschap heeft momenteel 600 vrijwilligers, 23.500 Beschermers en 59 Bedrijfsvrienden.

Onze natuur en erfgoed is letterlijk dichtbij Utrechters. We kopen natuurgebieden aan, ontwikkelen ze als het nodig is, maar vooral: we beheren natuur voor de eeuwigheid. Die prachtige natuurgebieden zijn stuk voor stuk toegankelijk voor alle inwoners van onze provincie en voor hen die buiten Utrecht wonen. Daarnaast hebben we belangrijk monumentaal erfgoed onder onze hoede: meerdere landgoederen met opstallen, 23 molens en Kasteel Loenersloot.
Foto: Janet van der Brug

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES