Tijdens Kom in de stal! werden op Vredegoed drie lammetjes geboren

zondag 12 april 2015 11.18 uur | laatst gewijzigd: zondag 12 april 2015 13.20 uur | auteur: Ria Poot

De Agrarische Natuurvereniging Landschap Noorderpark had op zaterdag 11 april een mooie route uitgezet langs vier melkveebedrijven en het schapenbedrijf van Bert van der Tol, bij Streekmuseum Vredegoed.

Helaas waren de weergoden spelbreker en wist een overtrekkend regenfront niet veel mensen enthousiast te krijgen voor een fietstocht langs de boerderijen. Voor wie rond het middaguur toevallig op Vredegoed was, legde moeder natuur echter een gouden randje om de donkere wolken. Bezoekers van de boerderij konden getuige zijn van de geboorte van enkele lammetjes.

Terwijl de aanstaande moeder lag te puffen bij de weeën, legde boer Bert van der Tol uit hoe de bevalling zou gaan verlopen. Toen er een vochtblaas verscheen, was de geboorte van de lammetjes - de boer wist uit ervaring dat het er meer dan één zou worden - aanstaande. Na één poging ging de moeder er echter bij liggen en het leek of ze de moed opgaf. Omdat het een ervaren ooi was, die vaker lammetjes heeft gehad, vond Van der Tol het tijd om het arme schaap letterlijk een handje te helpen.

Een lammetje wordt geboren met gestrekte voorpootjes met daarop het kopje. Boer Bert stak zonder een moment te aarzelen zijn hand in de ooi om te voelen of haar lammeren goed lagen. 'Ik voel een kopje en drie pootjes', constateerde de boer. Het tweede lammetje was blijkbaar ongeduldig en wilde voordringen.  Na enkele pogingen haalde de boer een lammetje naar buiten. Het diertje oogde wat verzwakt en had een beetje moeite met ademen. Mogelijk had het wat vruchtwater binnen gekregen. Het volgende lammetje werd vlot geboren en zette het meteen op een blaten, zodra het adem kon halen. Bert van der Tol controleerde de baarmoeder van de ooi en voelde nóg een lammetje, dat even later ter wereld kwam.

Tijdens het desinfecteren van de navelstrengen keek de boer meteen welk geslacht de diertjes hadden. 'Een ooi, een ram en nog een ooi', stelde hij vast. Zodra de moeder op haar poten kon staan begon ze haar jongen te besnuffelen en schoon te likken. De lammetjes probeerden meteen of ze konden staan. Twee uur later stonden de jongelui redelijk stevig op hun pootjes en was de strijd om de schapenmelk - een ooi heeft twee spenen - in volle gang.

Moeder schaap en haar stalgenotes kregen rond die tijd een lekkere portie schapenbics. En de lammetjes: nummer 190, 191 en 192, die zullen als ze groot en vet zijn waarschijnlijk eindigen als een broodje shoarma.

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES