RTV Stichtse Vecht

Onderzoek naar privatisering begraafplaatsen kleine kernen

Het college van B&W gaat onderzoeken of het mogelijk is de begraafplaatsen van Kockengen, Nieuwer ter Aa en Vreeland af te stoten door privatisering. De grote begraafplaatsen - Maarssen, Breukelen en Loenen - blijven in het plan onder gemeentelijk eigendom en beheer. Voor de oude begraafplaats van Breukelen wordt onderzocht of het mogelijk en wenselijk is om de begraafplaats om te vormen tot een openbaar gedenkpark.

Reden voor verandering ligt volgens het college in de landelijke trend dat steeds meer mensen kiezen voor cremeren in plaats van begraven. Gemeente Stichtse Vecht: 'Veel graven in de gemeente worden niet gebruikt. De begraafplaatsen hebben echter wel van oudsher een belangrijke functie in verschillende kernen. Het college wil daarom, met respect voor de maatschappelijke en emotionele waarde van de begraafplaatsen, onderzoeken hoe om te gaan met de 8 begraafplaatsen die de gemeente beheert.'

Volgens gemeente Stichtse Vecht is al jaren is de begraafcapaciteit in Stichtse Vecht veel groter dan de daadwerkelijke begraafbehoefte. In de visie staat dat de gemeente gezien het maatschappelijk belang niet streeft naar een situatie die geheel kostendekkend is, maar dat er een reëel evenwicht moet zijn. Momenteel is de overcapaciteit te groot. Er zijn verschillende opties om de overcapaciteit in gemeentelijk beheer terug te dringen, onder andere door privatisering. 

Voor de privatisering van de begraafplaatsen van Kockengen, Nieuwer ter Aa en Vreeland hebben zich maatschappelijke organisaties interesse getoond.

De visie wordt in september in de commissie en vervolgens in de raad besproken worden.