RTV Stichtse Vecht

‘Verborgen’ forten zichtbaar tijdens Fortenfestival

Fortenfestival vrijdag 1 tot en met zondag 10 september 2017 Forten zijn in! Voor het vijfde jaar op rij vieren wij het Fortenfestival. Van vrijdag 1 t/m zondag 10 september is het een waar liniefestijn in Nederland. Kom eens kijken en ontdek de prachtige forten en vestingen die ons land rijk is. Geniet van de (buiten)films, theater, kunst, muziek, historie en (biologisch) eten en drinken. Het weekend van 9 en 10 september is het dubbel feest: veel forten zijn opengesteld tijdens het Open Monumentenweekend en de forten van de Stelling van Amsterdam vieren het Werelderfgoedweekend. Bekijk alle activiteiten via www.fortenfestival.nl.

Wat is er nog meer te doen?
Een greep uit het programma: Biënnale Kunst in Vesting Heusden, diverse fietstochten zoals Rondje Stelling langs de Stelling van Amsterdam, een culturele parade op Fort Werk IV in Bussum, historische rondleidingen op diverse forten, proeverijen op Fort Everdingen. Expositie Schot in de Roos en proefjeslab op het Hembrugterrein in Zaandam. Het Oude Hollandse Waterliniefestival met verteltheater, dance voorstelling en muziek in Schoonhoven, Oudewater, Woerden, Leerdam en Gorinchem. Poppentheater in Fort Uitermeer in Weesp. De Floral Art Route in de Ronde Venen bij Fort Nigtevecht, Fort Abcoude, Fort aan de Winkel en Fort in de Botshol. Het Spoelfestival met muziek, theater en poëzie op Werk aan het Spoel in Culemborg. Theater en proeverij op Fort Spijkerboor in Westbeemster en nog veel meer. 

De Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie
De Stelling van Amsterdam is een 135 kilometer lange verdedigingslinie die tussen 1880 en 1914 is aangelegd. Het leger, de regering en de koning(in) zouden zich binnen deze ring kunnen terugtrekken bij een aanval op Nederland. De Stelling bestaat uit 42 forten en een groot aantal batterijen, dijken, sluizen op een afstand van 15 tot 20 kilometer van Amsterdam.
De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een unieke historische verdedigingslinie uit 1815. De linie is 85 kilometer en bestaat uit zo’n zestig forten, twee kasteelvestingen en zes vestingsteden.

Trots op ons ‘Werelds’ erfgoed
De Nieuwe Hollandse Waterlinie is genomineerd voor de UNESCO Werelderfgoedstatus, als uitbreiding van de Stelling van Amsterdam. De Stelling van Amsterdam ontving in 1996 al het predicaat UNESCO ‘Werelderfgoed’. De stelling mag zich meten met imposant erfgoed zoals de Chinese Muur en de piramides van Gizeh. Als alles goed gaat, komen beide linies in 2019 als geheel op de prestigieuze lijst van UNESCO te staan. Fortenringen rondom steden komen meer voor in de wereld, maar door de rol van water in het systeem zijn de Waterlinies in Nederland enig in hun soort. Ze vormen een groot en groots (internationaal) monument van water ingenieurschap en Hollandse vindingrijkheid.

Buitenbios
Heerlijk onderuitgezakt wegdromen bij de mooiste en spannendste films in de buitenbioscoop. Vier avonden film op Kunstfort bij Vijfhuizen, Fort WKU draait La La Land, restaurant Vroeg bij het Bunkerpad de film Lion en Vesting Den Bosch toont 11 korte films. Fort Kijkduin draait overdag drie keer de jeugdfilm Meesterspion.

Agenda buitenbios:
woe 6 sept, do 7 sept, vr 8 sept, za 9 sept | Kunstfort bij Vijfhuizen, Fortwachter 1, Vijfhuizen
vrijdag 8 sept | Werk aan de Korte Uitweg , Lange Uitweg 42A, Tull en Het Waal 
vrijdag 8 sept | Vesting Den Bosch, bij de IJzeren Vrouw in het Prins Hendrik park, Den Bosch          
zaterdag 9 september | Restaurant Vroeg , Achterdijk 1, Bunnik            
zondag 10 september | Fort Kijkduin, Admiraal Verhuellplein 1, Huisduinen