Maarssenaar bouwt mee aan snelste fiets ter wereld

dinsdag 12 september 2017 07.46 uur | laatst gewijzigd: dinsdag 12 september 2017 08.48 uur | auteur: Robbert Oelp
Foto: Bas de Meijer

Wielrenners Aniek Rooderkerken en Iris Slappendel doen deze week in de Nevadawoestijn een poging om het wereldsnelheidsrecord fietsen voor vrouwen - nu op 122 km/u - te verbreken. Dit doen ze in de VeloX 7 van het Human Power Team, een aerodynamische hightech ligfiets die is ontworpen en gebouwd door het studententeam van de TU Delft en VU Amsterdam. Een van de teamleden is Emiel de Boer, die opgroeide in Maarssen. (Foto - Fotograaf Bas de Meijer.)

Recordpoging
Vorige maand fietste het team bij een test nog op de A270 bij Helmond. Nu denkt het team na een jaar voorbereiden klaar te zijn om onder de ideale omstandigheden in Nevada het wereldrecord aan te vallen. Dit staat sinds 2010 op naam van de Française Barbara Buatois op 121,8 km/u.

TU Delft
Het in Maarssen opgegroeide teamlid Emiel de Boer zat op het R.S.G. Broklede. Naast zijn studie Werktuigbouwkunde aan de TU Delft was hij dit jaar teammanager van het Human Power Team. “Ik was altijd al geïnteresseerd in sport en techniek”, vertelt Emiel. “Zo ben ik vroeger veel bezig geweest met sport, ik roeide op hoog niveau. Bij mijn studie leer ik juist veel over techniek. Ik vind het een fascinerend project omdat beide aspecten hierin goed naar voren komen”.

Mens & techniek
Dat de fiets 122 km/u kan, komt door de ideale combinatie van mens en techniek. Het gestroomlijnde ontwerp van de VeloX 7 speelt een belangrijke rol. Deze is bepaald door met computersimulaties en windtunneltests een perfecte pasvorm te vinden op de maat van de atleten. Hierdoor is de luchtweerstand tien keer kleiner dan bij een gewone racefiets. Studenten Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam trainden de atleten en verzorgden een sportdieet, volgens het team een onmisbare factor voor succes.

Sneller dan een cheetah
De studenten van het Human Power Team willen met het project laten zien dat de mens dankzij technische innovaties sneller kan zijn dan de natuur. Daarom koos het team dit jaar de cheetah - het snelste landdier ter wereld - als mascotte. Deze haalt een topsnelheid van 112 km/u.

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES