RTV Stichtse Vecht

Regionieuws: Nieuw klim- en bouldercentrum Neoliet Utrecht opent 29 oktober

Het nieuwe klim- en bouldercentrum Neoliet Utrechtopent op zondag 29 oktober Iedereen is welkom tussen 15.00 en 20.30 uur. Dit is de eerste locatie in Nederland waar bezoekers zowel kunnen klimmen als boulderen.

De officiële opening vindt plaats om 15.30 uur. Daarna kunnen ervaren klimmers en boulderaars zelfstandig sporten. Kinderen zonder klimervaring mogen tussen 16.00 en 17.00 uur onder begeleiding van een instructeur een route uitproberen.

In verband met de verwachte drukte en het veiligheidsbeleid is zelfstandig klimmen of boulderen voor minderjarigen en beginners deze dag helaas niet mogelijk. Wel kunnen zij gebruikmaken van een aanbieding voor kennismakingslessen en cursussen.

Aanwinst voor de klimsport
Robin Baks, directeur van de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV), is blij met de komst van Neoliet Utrecht. "Dit is een aanwinst voor de klimsport in Nederland", vertelt hij. "Het is de eerste locatie met een volwaardige klim- en boulderhal onder één dak. Tijdens de bouw ben ik al een kijkje gaan nemen. Het is een grote hal met veel mogelijkheden voor binnen en buiten klimmen. Ook de buitenwand wordt hartstikke mooi." Robin Baks zal samen met wethouder Kees Geldof van Leidsche Rijn de officiële opening verrichten.

Routes
Met 300 klimroutes en 120 boulderroutes is dit het grootste klim- en bouldercentrum van het land. De buitenwand gaat in het voorjaar van 2018 open. Deze zal deels bestaan uit spuitbeton, wat zorgt voor een uniek buitenklimgevoel. Neoliet vervangt regelmatig de routes, zodat het klimmen uitdagend en interessant blijft. Alle routebouwers van Neoliet zijn intern opgeleid. Ook worden routes gebouwd door Erik Jacobs, 8-voudig Nederlands Kampioen en de enige Nederlandse klimmer die gecertificeerd is om routes te bouwen voor internationale wedstrijden.

Recreanten en topsport
Zowel recreanten als topsporters kunnen hun hart ophalen bij Neoliet Utrecht. Behalve zelfstandig klimmen en boulderen, kunnen recreanten deelnemen aan kennismakingslessen, cursussen en trainingen. Kinderen en jongeren kunnen lid worden van de jeugdclub, workshops volgen of kinderfeestjes vieren. Er is ook een wedstrijdwand die geschikt is voor nationale en internationale wedstrijden. Bovendien is er zowel binnen als buiten veel ruimte voor publiek. Het Nederlands Kampioenschap (NK) en Nederlands Jeugd Kampioenschap (NJK) vinden de komende jaren hier plaats. De eerste wedstrijden zijn al gepland: het NK Lead op 18 november en het NJK Lead op 2 december.

Neoliet werkt nauw samen met de NKBV om de klimsport verder te ontwikkelen. De senioren van het Nederlands Team en Jong Oranje zullen ook gaan trainen op deze topsportlocatie. Ruimtes Scholen en bedrijven kunnen bij Neoliet Utrecht terecht voor sportdagen, feestjes, groepsuitjes en andere evenementen. De horecagelegenheid is ruim en heeft een grotendeels biologisch assortiment. Daarnaast is er een grote multifunctionele ruimte voor jury- of trainersoverleg, vergaderingen of yogalessen.

Klimmen en boulderen
Klimmen en boulderen vallen beide onder de klimsport. Met deze sport train je kracht, techniek, lenigheid en coördinatie. Klimmen doe je in twee- of drietallen aan een klimwand tot 19 meter hoogte. Degene die klimt, wordt met een touw gezekerd door de persoon op de grond. Boulderen doe je zonder touw op wanden van 4 tot 5 meter hoog. Je klimt korte routes en springt af op dikke valmatten.

Neoliet Utrecht in cijfer
• Aantal klimroutes 300
• Aantal boulders 120
• Klimoppervlak 3000 m2
• Boulderoppervlak 400

Neoliet Utrecht is vanaf 29 oktober elke dag open.
Het adres is Componistenlaan 6 en parkeren kan op de grote parkeerplaats voor het klimcentrum.