RTV Stichtse Vecht

Lokaal Liberaal wil in debat met wethouder

Na zorgvuldig brononderzoek blijkt uit de cijfers en komt de fractie van Lokaal Liberaal tot de conclusie dat er meer plastic uit restafval wordt gehaald door ‘na-scheiding’ dan uit ‘bronscheiding’. Recent is de fractie van Lokaal Liberaal er (nogmaals) op gewezen dat het zogeheten ‘ na scheiden’ van restafval goedkoper en beter voor het milieu is dan de door de gemeente Stichtse Vecht gekozen vorm van omgekeerd inzamelen. Onder andere het programma Eén Vandaag besteedde hier in zijn uitzending van 9 oktober jl. aandacht aan en eerder deed het programma Kassa dit al in april 2017. “Als je daar vervolgens bij bedenkt dat de kosten voor het ophalen van huisvuil kunnen dalen omdat er immers niet apart hoeft te worden gereden voor het separaat inzamelen van plastic, dan ontstaat er een nieuwe werkelijkheid die ingrijpend anders is dan de nu voorgestelde aanpak van omgekeerd inzamelen.” Meldt Bas Verwaaijen van de Lokaal Liberalen. Deze partij daagt de verantwoordelijk wethouder Linda van Dort dan ook uit, op zeer korte termijn, over dit onderwerp in debat te gaan.

Het CPB pleit ervoor plastic beter te scheiden zodat de kwaliteit van de gerecyclede kunststof omhoog gaat. Dit leidt tot hogere kosten, maar ook tot meer milieuwinst, aldus het CPB.
Door deze sortering van het plastic in een na-scheidingsinstallatie te laten plaatsvinden, kun je ten aanzien van plastic het kaf van het koren scheiden en daarmee tot een recycleproduct van betere kwaliteit komen. Het niet (goed) recyclebare plastic kan alsnog worden verbrand, waarmee energie teruggewonnen kan worden. Daarmee wordt het totale effect van plastic scheiden aanmerkelijk verbeterd. Daarbij is het ook nog eens zo dat de plasticinzameling zoals die nu wordt toegepast nauwelijks milieuwinst oplevert en het ingezamelde plastic verwerkt wordt tot een product van ‘matige kwaliteit dat beperkt bruikbaar is’. Dit blijkt uit recent onderzoek van het CPB. Lokaal Liberaal vraagt in een brief: ‘Wij willen met u de mogelijkheden bespreken van het realiseren van een na-scheidingsinstallatie, zo mogelijk regionaal opgezet. Ook willen we met u het voor en tegen van het onmiddellijk stopzetten van de proef met omgekeerd inzamelen bespreken. Naar wij begrepen hebben zijn de benodigde ondergrondse containers nog niet geplaatst, het is dus nog niet te laat. Wij verzoeken u hiermee tevens om tenminste tot en met de commissievergadering waarin we dit onderwerp met u bespreken de uitrol van omgekeerd inzamelen stil te leggen.