RTV Stichtse Vecht

Regionieuws: Leden Historische Kring Maarssen doen dagje Rotterdam

Een aantal leden van de Historische Kring Maarssen maakten samen met enkele introducés zaterdag 23 mei een uitstapje naar Rotterdam.

Het programma bestond uit 's morgens een stadswandeling onder leiding van enkele vrijwilligers van het Gilde Rotterdam en 's middags een stadsrondrit met de bus. Ook onderleiding van een gids van het Gilde. Natuurlijk was er na aankomst in Rotterdam eerst koffie met wat lekkers erbij.

Tijdens de rondwandeling werd de groep in drieën gesplitst en zagen de wandelaars gebouwen en straten die je eigenlijk vooral van de televisie kent: het nieuwe Centraal Station, de Pauluskerk, de Doelen. het Stadhuis de Coolsingel en de Lijnbaan. Onze gids liet haar groepje zien tot waar de grote brand van 14 mei 1940 had gewoed. Er werd even stilgestaan bij het standbeeld van 'de reus van Roterdam'. Om te checken of hij echt zo groot (2.46 m) was ging Hans van Bemmel - toch zeker geen kleine jongen (1.96) - ernaast staan.

Rotterdammers blijken met gevoel voor humor heel wat bijnamen aan straten, bruggen en kunstwerken te geven. Zo heet een onder het straatniveau gelegen winkelstraat 'de koopgoot' en een brug verbinding met Katendrecht 'de hoerenloper'. De ochtendwandeling eindigde bij de onlangs geopende Markthal, een waar walhalla voor smulpapen. lekkerbekken en liefhebbers van allerlei gekook.

De Maarssenaren kregen de tijd om de Markthal en de daar tegenovergelegen kubushuizen uitbebreid te bekijken. Tijdens de stadrondrit werden ondermeer de woningen van de rijke reders uit vroegere tijden getoond, de Erasmusbrug, de kop van zuid en als hoogtepunt van het middagprogramma het historische centrum van Delfshaven.

Voldaan, maar met moeie voeten, gingen de deelnemers aan de excursie tegen het eind van de middag weer op Maarssen aan.