Honderdjarige mevrouw Klarenbeek-van Rooijen uit Maarssen

maandag 30 oktober 2017 12.39 uur | laatst gewijzigd: maandag 30 oktober 2017 13.57 uur | auteur: Ria Poot

Mevrouw Tonia Klarenbeek-van Rooijen is zaterdag 28 oktober 100 jaar geworden. Maandag 30 oktober kwam loco burgemeester Pieter de Groene haar namens de gemeente Stichtse Vecht feliciteren met een mooie bloementaart.

Tonia van Rooijen werd 100 jaar geleden geboren in Kanis. Toen ze een jaar of 6 jaar was, is zij met haar ouders verhuisd naar de Gageldijk in Maarssen. Daar leerde Tonia haar man kennen en ze ging na haar huwelijk een paar huizen verder van haar ouderlijk huis wonen, met haar man en schoonvader. Haar jongste zoon heeft op een gegeven moment het ouderlijk huis gekocht en moeder Klarenbeek woonde 15 jaar in bij haar zoon. Daarna is ze in de Willem van Hoornhof in Zebraspoor in Maarssenbroek gaan wonen. Sinds december 2012 woont zij in een aanleunwoning van de Maria Dommer.

Het echtpaar Klarenbeek-van Rooijen trouwde in de Tweede Wereldoorlog en in die oorlogstijd kreeg het paar 2 kinderen. Er zouden er nog 8 volgen. Van deze 10 kinderen (3 dochters en 7 zoons) is inmiddels 1 dochter overleden. Mevrouw Klarenbeek werd al op jonge leeftijd (52 jaar) weduwe. Ze had toen nog 8 thuiswonende kinderen, die zij in haar eentje opvoedde. Volgens haar zoon Bert is zijn moeder een zeer zelfstandige vrouw, die goed haar woordje kan doen en goed voor zichzelf kan opkomen.

Voor haar trouwen was mevrouw Klarenbeek in dienstbetrekking bij iemand. Tijdens haar huwelijk werkte ze niet buiten de deur. Ze had werk genoeg aan haar grote gezin. 'Omdat moeder in de familie één van de weinigen was met een rijbewijs, werd ze vaak gevraagd om  naar het ziekenhuis en dergelijke te rijden', aldus haar zoon. 'Ze ging ook veel op bezoek bij familieleden die alleen of niet zo gezond meer waren. Haar eigen moeder is ook 100 geworden en daar heeft zij tot het eind toe ook veel voor gezorgd.'

Dat mevrouw Klarenbeek een ondernemende dame was blijkt wel uit het feit dat ze na haar zestigste jaar nog leerde zwemmen en haar zwemdiploma haalde. Op haar tachtigste ging een lang gekoesterde wens in vervulling: ze heeft toen een proefles paardrijden gehad.

In haar tijd op de Gageldijk mocht mevrouw Klarenbeek graag tuinieren. Ze was altijd gek op allerlei dieren. Ze heeft heel veel honden gehad, maar ook vogeltjes en konijntjes. Zelfs nu heeft ze nog een huisdier; tijdens het burgemeestersbezoek zit haar parkiet er in zijn kooitje lustig op los te kwetteren.

Mevrouw Klarenbeek houdt van handwerken en ze zit altijd te breien voor haar klein- en achterkleinkinderen en voor het Rode Kruis. Ze mag nog graag een potje rummy cub spelen in de Vondel en ze houdt van lezen en puzzelen. Op de televisie kijkt ze naar het journaal, Hollandse kwissen en Duitse muziekprogramma’s.

De vakanties bestonden vroeger uit dagjes weg met het gezin. Samen met haar man ging ze - zonder de kinderen - wel eens een paar daagjes met de 'Kever' naar Duitsland. Toen mevrouw Klarenbeek op leeftijd was en de kinderen het huis uit waren, ging ze met haar zus en zwager op vakantie naar Zwitserland.

Zondag 29 oktober is er om 10.00 uur mis in de Heilig Hartkerk voor haar opgedragen. Haar jongste zoon heeft tijdens deze mis het Ave Maria voor haar gezongen. Aansluitend was er een receptie in de Eenhoorn naast de katholieke kerk; voor haar kinderen, 25 kleinkinderen en 38 achterkleinkinderen met aanhang. Er kwamen zo'n 130 mensen om de honderd jarige te feliciteren. Op maandagmorgen waren haar in de buurt wonende kinderen aanwezig bij het burgemeestersbezoek. Volgens haar jongste zoon genoot mevrouw Klarenbeek zichtbaar van alle feestelijkheden rond haar verjaardag.

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES