Vreelanders trots op (film)portret van hun dorp!

maandag 15 juni 2015 11.45 uur | laatst gewijzigd: maandag 15 juni 2015 18.30 uur | auteur: Margret Van Gaalen

Landgoed ‘Groot Kantwijk’ in Vreeland was afgelopen weekend het decor voor de vertoningen van de Vreelandse film: ‘ANNO NU. Portret van een dorp.’ De Vreelandse filmregisseur Jelle van Doornik filmde bijna drie jaar lang het leven van de dorpsbewoners. Ook volgde hij kunstenaar Liesbeth Romeijn in haar uitdaging 75 portretten van mensen uit haar naaste omgeving te schilderen. Ter ere van het 750-jarig bestaan van het pittoreske Vechtdorpje ging de film afgelopen donderdag in première.

Jelle van Doornik werd in eerste instantie gevraagd als adviseur: “Mijn vak is regisseur, maar uiteindelijk heb ik, wegens gebrek aan geld, het hele proces van regie, camerawerk en montage op me genomen. Ik werd daarbij gesteund door Sandra Boogert en Eshe Reijnders. Dorpsgenoot en kunstenaar Liesbeth Romeijn startte tijdens de beginfase van de film met het schilderen van 75 Vreelanders. Ik heb haar een tijdje gevolgd in haar werk en diverse mensen geïnterviewd die bij haar kwamen poseren. Deze beelden zijn, in afwisseling met de vele activiteiten die in het dorp plaatsvinden, echt een ‘portret van een dorp’ geworden. De muziek van het Nederlands Blazers Ensemble geeft de film extra charme. Ik ben tevreden met het resultaat.” Burgemeester van Stichtse Vecht, Marc Witteveen, was bij één van de vier voorstellingen te gast. Met lovende woorden sprak hij over het dorp en de inzet van de dorpsbewoners.

De portretten van Liesbeth Romeijn zijn samen met diverse andere tentoonstellingen van de STERREN van Vreeland de hele maand juni nog te bekijken in het dorp. www.vreeland750.nl

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES