Oliebollenmotie in raad van Stichtse Vecht

woensdag 13 december 2017 09.57 uur | laatst gewijzigd: woensdag 13 december 2017 10.10 uur | auteur: Robbert Oelp

Bij de raadsvergadering van aanstaande dinsdag (19 december) zal Lokaal Liberaal een ‘oliebollenmotie’ indienen met als doel de winkeltijden incidenteel op Oudjaarsdag 2017 te verruimen. Dit jaar valt deze dag op de zondag.

Winkeltijdenverordening
Volgens de winkeltijdenverordening mogen winkeliers op 31 december alleen in de kernen Maarssen (inclusief Maarssenbroek), Breukelen en Loenen de winkels tussen 12.00 en 17.00 uur openen. Met name de verkoop van Oudjaars gerelateerde producten kunnen binnen deze venstertijden zorgen voor drukte. Gemeente Stichtse Vecht liet eerder al weten: 'Het gemeentebestuur is zich ervan bewust dat koopstromen rondom de feestdagen anders kunnen lopen dan op reguliere dagen. Tegelijkertijd zijn we bewust van het feit dat bij (een deel van) de gemeenschap de zondag een andere dag is dan de andere dagen.’ Ike Roetman fractievoorzitter CU/SGP in een eerdere reactie over uitbreiding van de koopzondagen rondom de Feestdagen: 'Wat ons betreft is uitbreiden van of verruimende uitzonderingen maken op het huidige beleid niet wenselijk. Wij hechten nog immer aan het zo veel vrijhouden van zondagen.’

Uitzondering
Het college heeft de mogelijkheid een uitzondering te maken op de reguliere openstelling en deze incidenteel toe te staan vanaf 10:00 uur. Het college heeft besloten om wel van deze clausule gebruik te maken voor zondag 24 december maar niet voor Oudjaarsdag. Lokaal Liberaal wil met de motie aansturen op vervroegde opening op 31 december vanaf 10.00 uur. Maarssen 2000 stelde eerder ook al vragen over verruiming van de winkeltijden op 24 en 31 december. 

Vuurwerk
Op oudjaarsdag wordt er in iedergeval geen vuurwerk verkocht. Wettelijk mogen winkeliers geen vuurwerk verkopen op een zondag. 

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES