Provinciale subsidie voor restauratie Menagerie Nijenrode

woensdag 31 januari 2018 11.18 uur | laatst gewijzigd: woensdag 31 januari 2018 10.25 uur | auteur: Erfgoedparels

De provincie Utrecht draagt vanuit de subsidieregeling Erfgoedparels €134.028,- bij aan de restauratie van de Menagerie van Nijenrode, een complex van vogelverblijven en bijgebouwen, gelegen op een eiland op het landgoed. De restauratie gaat deze zomer van start.

Het Menagerie-complex bestaat uit een eendenkooi, een volière en fazantenverblijf, duivenhokken, een voederhuisje en een speelprieel. De gebouwtjes van de Menagerie van Nijenrode zijn allemaal rijksmonumenten. In totaal telt landgoed Nijenrode 27 monumenten.

Belle époque
De Menagerie is aangelegd onder kasteeleigenaar Michiel Onnes (1878 - 1972). Die herstelde kasteel Nijenrode en het bijbehorende landgoed in het begin van de twintigste eeuw in oude stijl, na enkele decennia van verval. Dit tijdsgewricht, dat bekend staat als de belle époque, was bij uitstek een periode waarin mensen wilden laten zien dat ze het goed voor elkaar hadden.

Een mooie collectie exotische vogels paste goed bij de status van Onnes als kasteelheer. De Menagerie wordt nu weer in volle glorie hersteld en kan dan weer onderdak bieden aan een kleurrijke verzameling vogels, net als honderd jaar geleden.

Kenmerkende stijl
In Nederland zijn nog maar een paar Menagerieën over. De gebouwtjes op Nijenrode zijn in een verwante stijl gebouwd, uniek voor Nederland. Enkele van de gebouwtjes hebben schuine daken met soms rietbedekking. Kenmerkend is ook het gebruik van de kleur ossenbloedrood, de granieten keien en het vakwerk gevuld met knuppelhout.

Erfgoedparels
De provincie Utrecht besteedt in 2018 ruim 3 miljoen euro uit het fonds Erfgoedparels aan de restauratie van 20 rijksmonumenten. Andere monumenten in de gemeente die een bijdrage uit het fonds ontvangen, zijn de kerk- en kerktoren van de Hervormde kerk in Nieuwer ter Aa, villa Vijverhof in Nieuwersluis, het orgel van de Pieterskerk in Breukelen en de Hoekermolen in Vreeland.

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES