Buurtfeest Maarssen-Dorp brengt vluchtelingen en buurtbewoners dichter bij elkaar

woensdag 30 september 2015 08.09 uur | laatst gewijzigd: woensdag 30 september 2015 07.19 uur | auteur: Welzijn Stichtse Vecht

Vrijdag 25 september was het feest in De Vondel (Maarssendorp). Organisatoren Roel Schreuder, Manal Al Saleh en Maarten Pekelharing namens Welzijn Stichtse Vecht leek het een goed idee als buurtbewoners in de Staatslieden- en Zeeheldenbuurt elkaar beter zouden leren kennen. Deze buurt is een plek waar een aantal vluchtelingengezinnen zich heeft gevestigd. Zo ook het gezin van Manal Al Saleh.

Manal, afkomstig uit Syrië, is sinds kort herenigd met haar familie en wilde graag haar steentje bijdragen aan de samenleving in Maarssen. Vandaar dat zij zich aanmeldde als vrijwilliger. Dit resulteerde onder andere in een goed bezocht en zeer gezellig feest afgelopen vrijdag. Buurtbewoners was gevraagd om hapjes klaar te maken uit de eigen keuken, zodat men van elkaars cultuur zou kunnen proeven. Daar werd collectief gehoor aan gegeven. Veel eten kwam op tafel, uit Syrië, Afghanistan, Irak, maar ook van Hollandse bodem.

Mes snijdt aan twee kanten
Buurtbewoners leren de vluchtelingen beter kennen en creëren daardoor meer begrip voor hun situatie. Er wordt vaak met argwaan naar hen gekeken als diegene die de huizen inpikken, zonder te beseffen uit wat voor situatie zij vandaan komen en te zien hoe bereidwillig de overgrote meerderheid is om het hier te maken. Aan de andere kant wordt het voor de vluchtelingen een stuk makkelijker om te integreren als zij in contact staan met hun buurtgenoten waardoor ze Nederlands moeten leren praten en de Nederlandse cultuur beter leren kennen. Iets meer goede wil van beide kanten zou de samenleving een stuk gezelliger maken voor iedereen’ aldus Maarten Pekelharing.

Goed bezocht
Het goed bezochte feest werd erg enthousiast door de aanwezigen ontvangen en men ziet nu al uit naar een vervolg. De dragende man achter deze bijeenkomst Roel Schreuder heeft al aangekondigd het stokje te zullen overdragen . Gelukkig boden zich vrijdag gelijk inwoners aan die graag bij de organisatie willen helpen. Mocht u ook een soortgelijk feest willen organiseren in uw buurt of regio of willen helpen bij een vervolg in de Staastlieden- en Zeeheldenbuurt, meldt dat dan bij Maarten Pekelharing, m.pekelharing@welzijnsv.nl, telefoonnummer 0346-290710.

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES