RTV Stichtse Vecht

Aan de hand van Barok langs de Vecht het dubbelconcert ontdekken

Zaterdag 10 oktober nam ensemble Barok langs de Vecht in de Breukelse Johannes de Doperkerk de concertbezoekers mee op ontdekkingstocht naar het dubbelconcert

Ensemble Barok langs de Vecht speelt met wisselende bezetting. De trouwe concertbezoeker ziet een inmiddels vaste kern van musici in het ensemble spelen. Bij de concerten geeft musicus Willem Poot altijd een uitleg over de te spelen stukken. Tijdens dit concert vertelde hij het publiek meer over het ontstaan van het dubbelconcert.

De barokliefhebbers konden dit keer genieten van twee onder het stof vandaan gehaalde werken, die waarschijnlijk heel lang niet hebben geklonken. Het ging om de Sonata a 2 in D groot, op. 3:3 van Giovanni Battista Bononcini en de Sonata à 5 in Bes groot van Godfried Finger.

Bij de liefhebbers van barokmuziek staan de composities van Johann Sebastian Bach altijd hoog genoteerd. Wat deze componist betreft, kwamen de concertbezoekers aan hun trekken met voor de pauze het Concert voor 2 violen, gespeeld door Nico Brandon en Vera Heins. Na de pauze moest het Concert voor viool en hobo van Bach voor het slotstuk van de avond zorgen.

Hoboïste Eva Elgeti en violist Nico Brandon deden met hun sprankelende spel de luisteraars op het spreekwoordelijke puntje van de oncomfortabele kerkbanken belanden. Net toen iedereen helemaal klaar was voor het laatste deel van dit prachtige concert, gebeurde datgene wat voor elke uitvoerende musicus een nachtmerrie is. Soliste Eva Elgeti werd na enkele maten van het laatste deel van het concert onwel en was niet meer in staat om het stuk uit te spelen. 'Muziek maken is mensenwerk', zo verklaarde Willem Poot, toen hij het publiek duidelijk moest maken dat het concert helaas voortijdig beëindigd werd. Met een warm applaus wensten de concertbezoekers Eva Elgeti het beste toe.

Het volgende concert van Barok langs de Vecht is op 19 december aanstaande in de Emmauspriorij in Maarssen.