Bruidspaar Smoorenburg-Vrolijks uit Maarssen-dorp 65 jaar getrouwd

vrijdag 10 mei 2019 14.24 uur | laatst gewijzigd: vrijdag 10 mei 2019 16.47 uur | auteur: Ria Poot

Bruidspaar Huib en Lien Smoorenburg-Vrolijks zijn op 12 mei 65 jaar getrouwd. Ze kenden elkaar als tiener al en toen ze verkering kregen ging Huib in het weekend regelmatig vanuit Maarssen naar zijn meisje in Nijmegen. Dikwijls ging hij op de fiets! Natuurlijk kwam burgemeester van Mastrigt het bruidspaar in de bloemetjes zetten namens de gemeente Stichtse Vecht

Er was een uitwisseling tussen de ambachtsscholen van Maarssen en Nijmegen. De 14 jarige Huib Smoorenburg logeerde bij de familie Vrolijks. Toen hij 17 was, kwam hij weer in Nijmegen terecht. Huib was benieuwd hoe het met de familie Vrolijks was en ging hen opzoeken. Dochter Lien wachtte aldaar op een vriendin die niet op kwam dagen. Haar moeder stelde voor om Huib en zijn vriend de verlichting in de stad te laten zien. 'Maar de verlichting brandde niet', weet Lien Smoorenburg nog. Zoals zo vaak kwam van het een het ander en de vonk sprong  over.

Het bruidspaar weet nog goed dat ze in hun verkeringstijd niet samen onder één dak mochten slapen. De moeder van Huib was daar erg streng in en gaf haar zoon pas op zondag zijn zakgeld, om daarmee te voorkomen dat hij op zaterdag al met de trein naar Nijmegen zou gaan. Huib pakte dan de fiets en fietste 100 km naar Nijmegen en de volgende dag fietste hij diezelfde afstand weer terug. De moeder van Lien was iets soepeler en Huib mocht dan wel bij een broer van Lien op de kamer slapen.

Toen het bruidspaar ging trouwen was Lien nog geen 20 en Huib was in militaire dienst. Zijn legermaten hadden geloot wie er naar de bruiloft mochten en ze kwamen in een legervoertuig. 'Toen ze terug gingen hadden ze het overgebleven gebak mee achterin het voertuig', herrinert Huib Smoorenburg zich. 'Dat was voor de jongens in de kazerne'.

Het jonge paar ging in Maarssen wonen en herkenden op de felicitaitekaart die de burgemeester meebracht, het pand waar ze als pasgetrouwd stel woonden. Een eigen huis vinden was in de jaren 50 best lastig en het bruidspaar ging zelfs terug naar Nijmegen om bij vader en moeder Vrolijks in te wonen. Maarssenees Huib kon echter niet aarden in de grote stad en na 3 maanden was het stel terug in Maarssen. Uiteindelijk vonden ze een woning in de Friezenbuurt en woonden daar 32 jaar. Toen verhuisden ze naar Zandweg-Oostwaard, waar ze alweer 28 jaar wonen. In zijn werkzame leven was Huib Smoorenburg onderhoudsmonteur bij Bammens en zijn vrouw Lien had een hondentrimsalon.

Natuurlijk kwamen er ook kinderen: 3 stuks. De familie is inmiddels uitgebreid met 6 kleinkinderen, 6 achterkleinkinderen en de 7e op komst.

Het bruidspaar gaat hun 65 jarig huwlijk nog vieren met de buren, die thuis op bezoek komen. Met hun kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen gaan ze lekker eten in Haarszuilen.

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES