Regionieuws: Plastic Vissen in de Utrechtse grachten

zaterdag 18 mei 2019 09.51 uur | laatst gewijzigd: zaterdag 18 mei 2019 08.53 uur | auteur: WNF Regioteam Utrecht e.o.

Na het succes van het Plastic Vissen in de Utrechtse grachten van 20 oktober jl. gaat het WWF-regioteam Utrecht e.o. (WWF Utrecht) op 2 juni aanstaande, de dag na de Canal Pride, weer de grachten op om samen met enthousiaste WWF-Rangers, hun ouders en andere geïnteresseerden het plastic uit het water te vissen. Tegelijkertijd organiseert de Green Office van Universiteit Utrecht een plogging run om tijdens het hardlopen het zwerfafval van de straat op te ruimen. Ook is WWF Utrecht samen met partners op de Stadhuisbrug met een stand aanwezig om geïnteresseerden meer te vertellen over de actie en om mensen te inspireren om bewuster met plastic om te gaan.

Waarom plastic vissen?
Plastic verteert niet, maar brokkelt wel af in kleine stukjes. Niet alleen in onze sloten, grachten en kanalen. Uiteindelijk komt al het water uit in de zee. Per jaar komt meer dan 5 miljoen ton plastic afval hier terecht. Dit kost elk jaar miljoenen dieren het leven: vissen, vogels, schildpadden, zeehonden, walvissen en dolfijnen. Door al die kleine deeltjes plastic in het water, veranderen de oceanen in een plastic soep. Tijd om op te ruimen dus! Het voornaamste doel van deze activiteit is bewustwording van hoeveel vuil en plastic er in de Utrechtse grachten ligt.

Samenwerking WWF, Greenjoy en Universiteit Utrecht
Voor deze activiteit werken we wederom samen met de organisatie Greenjoy. Zij stellen een aantal sloepen ter beschikking aan WWF Utrecht. Greenjoy werkt volgens de missie ‘Duurzame mobiliteit voor iedereen toegankelijk maken’ en werkt aan een duurzaam merk. In twee sessies kunnen ruim 50 Rangers mee de grachten op om de plastic soep op te vissen. Daarnaast is WWF Utrecht een samenwerking aangegaan met de Universiteit Utrecht. Terwijl WWF Utrecht de grachten schoon vist, gaan diverse hardlopers het zwerfafval van straat opruimen tijdens deze unieke plogging run.

 

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES