RTV Stichtse Vecht

7.000 huurders eengezinswoningen Portaal krijgen aanbod voor zonnepanelen

De komende twee jaar krijgen zo’n 7.000 huurders van eengezinswoningen van Portaal de mogelijkheid om zonnepanelen op hun dak te laten plaatsen. Dit past in de ambitie van Portaal om haar woningen te verduurzamen en woonlasten voor huurders te verlagen. Portaal werkt hiervoor samen met duurzame energieleverancier Greenchoice. Vandaag werd het 500ste zonnesysteem geplaatst bij een huurder van Portaal in Utrecht. ( Foto Winand Stut.)

Het verduurzamen van woningen én de woonlasten voor huurders verlagen. Dat is de gedachte achter het zonnestroomproject Zonnig Portaal, waarmee Portaal samen met Greenchoice 7.000 huurders van eengezinswoningen een aanbod doet voor zonnepanelen.

Portaal betaalt de aanschaf, de plaatsing en het onderhoud van de zonnepanelen. De huurder betaalt voor de zonnepanelen een maandelijkse bijdrage. De elektriciteitsopbrengst van de zonnepanelen is voor de huurder. Die heeft daardoor lagere energiekosten en houdt onderaan de streep geld over.

Betaalbaar verduurzamen
Uit onderzoek blijkt dat één op de zeven huurders in de sociale woningsector wel eens moeite heeft met het betalen van de energierekening. Bij deze huurders is de energierekening te hoog in relatie tot het inkomen en de overige woonlasten (KWH, december 2018). “Portaal houdt bij het verduurzamen van haar woningvoorraad ook rekening met de portemonnee van de huurder. We gaan voor duurzaamheid én betaalbarewoonlasten”, aldus Marlies Krol, directeur Vastgoed Projecten bij Portaal.

500ste zonnesysteem geplaatst in Utrecht
Vandaag is bij een huurder in Utrecht het 500ste zonnestroomsysteem van Zonnig Portaal op een eengezinswoning geplaatst. Daarmee zijn tot nu toe al zo’n 4.300 zonnepanelengeïnstalleerd, die jaarlijks 1,2 miljoen kWh schone elektriciteit opwekken. Ter gelegenheid hiervan zetten Portaal en Greenchoice de huurder vandaag letterlijk in het zonnetje. Met een energiebox met energiebesparende producten én een energieadviseur die binnenkort een energieadvies op maat komt geven, gaat de huurder optimaal van de opgewekte zonnestroom profiteren.

Portaal en Greenchoice startten recent met het benaderen van huurders in de regio Utrecht om deel te nemen aan het zonnestroomproject. Later komen huurders in de regio’s
woning.

Samenwerking Greenchoice
Om het ambitieuze zonnestroomproject mogelijk te maken werkt Portaal samen met Greenchoice. Greenchoice is sinds 2001 bezig met 100% groene energie en daarmee zijn ze - samen met klanten en partners - échte voorlopers. Het installeren van de zonnepanelen gebeurt door KiesZon, dochterbedrijf van Greenchoice. “Door het plaatsen van zonnepanelen maken we van daken groene energiecentrales en de bewoners besparen daarmee op hun energiekosten. Zo maken we samen werk van duurzaamheid. Wij zijn trots om dit als partner van Portaal mede mogelijk te maken”, aldus Erik Snijders, algemeen directeur van KiesZon.