RTV Stichtse Vecht

Stichtse Vechtse senioren laten zich informeren over wonen en zorg

Er was een goede opkomst bij de themamiddag: ouder worden in Stichtse Vecht: Wonen en Zorg. Onder de aanwezigen waren een aantal raadsleden van verschillende partijen en mensen die zich al heel lang inzetten voor de ouderen in Stichtse Vecht.

Voor de pauze werden de senioren geinformeerd over nieuwe manieren van wonen en slimme aanpassingen in huis waardoor ze langer zelfstandig kunnen blijven wonen. De sprekers kwamen met stellingen zoals: 'prettig wonen kan de vraag naar zorg uitstellen' en 'met actief zijn en meedoen blijven senioren langer gezond en vitaal'. Een beetje een inkoppertje, want dit is inmiddels wel bekend.

'Op dit moment is er een enorme vraag naar verschillende woonconcepten voor senioren', stelde Annelies van der Nagel van Beyond now. Zij toonde allerlei landelijke projecten waarbij bijvoorbeeld gelijk gestemde ouderen samen woonden of ouderen gemixed met jongeren. Het zag er leuk uit, maar voor iemand met alleen AOW volstrekt onbetaalbaar.

Josephine Dries van Generatie Thuis deed de aanwezigen de oren spitsen. Zij vertelde over allerlei robots en wat die kunnen doen om ouderen het leven wat makkelijker te maken. Helaas zijn veel robots nog volop in ontwikkeling. De robot die al wel voor een slordige 160 euro te koop is, is een robotkat. Dries adviseerde de aanwezigen om vooral na te denken over wat je wilt. Thuisblijven tot het echt niet meer kan, of verhuizen naar een apartement als je nog vitaal bent.

Slimotheek
'In 2020 gaan we starten met een Slimotheek', liet Josephine Dries weten. 'Er zijn heel veel ontwikkelingen op het gebied van technologie gaande en wij bieden de mensen de mogelijkheid om dingen uit te proberen.' Ze had alvast diverse apparaten, waaronder de robotkat, meegebracht. Die trokken veel bekijks in de pauze.

Na de pauze was er een forumdiscussie en hiervoor schoven aan: Karel van Berk (Het Oudenhuis), Hetty Veneklaas (wethouder Sociaal Domein, Stichtse Vecht), Lianne Banda (Woonzorgcentrum Merenhoef), Friso de Jong (Winter Trust), Jeske Hoogebeen (Portaal) en Mark Drost (Vecht en Omstreken). Een boer uit het buitengeboied kwam meteen met een opmerkelijk plan. Hij is gestopt met zijn bedrijf en wil in zijn koeiensstal seniorenwoningen maken, maar hij loopt daarbij tegen allerlei regelgeving aan.

Karel van Berk stelde dat er niets zal veranderen als we verzanden in regelgeving. 'We stevenen op een vastgoed infarct af', merkte hij op. Raadslid Mieke Hoek, die voor 50+ in de Provinciale Staten zit, sprak over de rode contouren. 'De provincie bepaalt of daar binnen of buiten gebouwd kan worden. Het feit dat GroenLinks de grootste partij is in de Provincie, werkt niet echt mee', aldus mevrouw Hoek.

De discussie kabbelde zo nog een tijd door waarbij dagvoorzitter Harrie Bosch (oud-wethouder Utrecht wonen en sociale zaken) bepaalde wie op welk moment zijn vraag mocht stellen. Sommige vraagstellers moesten wel erg lang op hun beurt wachten.

Het was al met al een informatieve middag, maar wie had gehoopt op concrete uitspraken over wanneer en waar er seniorenwoningen gebouwd gaan worden en belangrijker nog wanneer die klaar zijn, kwam bedrogen uit.