Juni 2020: iktoon maand van de amateurkunst

maandag 03 februari 2020 12.45 uur | laatst gewijzigd: maandag 03 februari 2020 12.47 uur | auteur: Marcel Blekendaal

Ook wij in Stichtse Vecht geven onze amateurkunstenaars de mogelijkheid om hun kunsten te vertonen in juni. Maar wat we gaan doen en waar en hoe, dat weten we nog niet. Afgelopen woensdag heeft de cultuurmakelaar, tevens regiocoördinator voor iktoon, een bijeenkomst georganiseerd waar ongeveer dertig betrokken kunstenaars bij elkaar kwamen voor een eerste brainstorm. Daaruit zijn wel al een paar voorkeuren duidelijk geworden.

iktoon
Ruim zes miljoen Nederlanders doen aan amateurkunst. Maar mensen kennen hen vooral als juf, opa of accountant, niet als toneelspeler, pianist of vlogger. Daar komt met de iktoon-campagne in de maand juni verandering in. Heel Nederland is dan het podium van alle amateurkunstenaars. Vanaf maandag 1 juni 2020 is er op meer dan duizend locaties in meer dan 200 gemeenten kunst te zien. In kunstencentra, ateliers en buurthuizen, maar ook thuis, op straat en in winkels.

Beeldende kunst
Onder de beeldend kunstenaars ontstond het idee om in verschillende kernen van de gemeente op centrale plekken een tentoonstelling in te richten met werk van meerdere kunstenaars. We hebben een aantal plekken besproken, waaronder de bibliotheek (die bood haar medewerking al aan) maar ook de etalages van (lege) winkelpanden werden als optie genoemd. Een aantal van de kunstenaars bood ook aan om workshops te geven om het publiek ook zelf aan de creativiteit te laten werken. 

Podiumkunsten
Bij de theatermakers en muzikanten kwamen ook meerdere ideeën over tafel. Onder andere over een mobiel podium dat door de gemeente zou kunnen bewegen (misschien een boot over de Vecht) of een aantal korte voorstellingen tijdens een soort parade. Door de muzikanten werd geopperd om jamsessies te organiseren in de cafés.

Planning
De komende maand (februari) willen wij nog meer ideeën verzamelen over wat er zou kunnen en waar. Begin maart maken we het programma en in de maanden daarna gaan we dat vullen. Waarna in juni de groene vlaggen uit kunnen.

Vanzelfsprekend kunt u zich ook nog aanmelden om mee te doen en mee te denken.
Cultuurmakelaar Marcel Blekendaal (regiocoördinator iktoon)
cultuurmakelaar@vecht.nl
www.vechtsnoer.nl
06 15373226

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES