Fysiotherapeuten weer aan de bak: 'Het is vooral heel erg leuk om weer naar het werk te gaan'

zondag 17 mei 2020 13.21 uur | laatst gewijzigd: zondag 17 mei 2020 12.27 uur | auteur: Sammie Druppers en Laura Iwuchukwu

Sinds 11 mei zijn de eerste versoepelingen van de coronamaatregelen ingegaan. Ook praktijk Fysiotherapie Beelen mag hierdoor weer wat meer werk oppakken.

Sinds 4 mei is de praktijk weer open voor meer behandelingen dan alleen spoedgevallen. Trainer Bart Visser en fysiotherapeut Celine van Vliet zijn daar erg blij mee. Ze vinden het fijn dat er nu weer wat meer mogelijk is en vooral dat fysiotherapie wordt erkend als medisch beroep, en niet als contactberoep. 

Hoewel het weer prima is om naar de praktijk te komen, moedigt Van Vliet toch aan om het via beeldbellen te doen als dat kan. Zo houd je het risico op besmetting het kleinst. Natuurlijk kun je bij dringende zaken gewoon terecht, zo benadrukt Van Vliet. Als je bijvoorbeeld nieuwe kruisbanden hebt, dan heb je immers behandeling nodig. In principe is iedereen welkom, maar als je enige vorm van klachten hebt: blijf thuis. En kan het via de telefoon? Dan heeft dat dus de voorkeur.

Ben je nu oud of kwetsbaar? Dan lijkt het misschien een flinke drempel om naar de fysiotherapeut te gaan. Van Vliet begrijpt dat helemaal en ze meldt dat ze het helemaal aan de persoon zelf overlaat. “Het gaat erom of je je er zelf prettig bij voelt.” zegt ze. “We kunnen nooit volledige garantie geven, maar dat kan ook niet als je naar de supermarkt gaat.” Wel doen de medewerkers van de praktijk er uiteraard alles aan om het zo veilig mogelijk te houden en worden alle regels in acht genomen.

Visser is ook enthousiast, want hij kan weer groepslessen geven. Dat gebeurt nu buiten, in verband met de maatregelen. Officieel mag je sporten met maximaal tien personen, maar doordat de mensen speciale behoeftes hebben oefent Visser met groepen van maximaal vier. Ook worden er gratis groepslessen voor jongeren georganiseerd. Het doel is om de jongeren in beweging te houden. 

Toen de groepslessen niet mochten, publiceerde Fysiotherapie Beelen online lessen. Even wennen, volgens Visser. Wel hebben ze veel positieve reacties gekregen. Hoewel de praktijk nu wel groepslessen organiseert, blijven ze waarschijnlijk toch doorgaan met het maken van de filmpjes. “We blijven filmpjes maken. Mensen kunnen gewoon thuis blijven oefenen.” 

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES