Maarssense stressoloog: 'Voedingsstoffen blijken geheim wapen bij oplossen stress, burn-out en depressie'

woensdag 03 juni 2020 10.44 uur | laatst gewijzigd: woensdag 03 juni 2020 12.48 uur | auteur: Redactie RTV Stichtse Vecht

Stress-, burn-out- en depressieklachten zijn met de juiste voedingsstoffen te verminderen of zelfs op te lossen. Dat stelt stressexpert Jurgen Spelbos in zijn nieuwste boek ‘Van stress naar geluk’ dat vandaag verschijnt. Hij is van mening dat de oplossing voor dit soort klachten onterecht gezocht wordt in de hoek van medicatie of therapie.

“Bij stress, burn-out en depressie draait alles om hormonen, om stresshormonen maar ook om ‘gelukshormonen’ (neurotransmitters). Ik heb de afgelopen jaren in de praktijk gezien dat stress belangrijke processen in het lichaam ontregelt, waaronder de productie van gelukshormonen. De hormonale disbalans die daardoor ontstaat, te veel stresshormonen en te weinig gelukshormonen, veroorzaakt nog veel meer psychische en fysieke klachten dan alleen stress: vermoeidheid, angst, slaapstoornissen, burn-outklachten en depressie. Zulke tekorten zijn heel goed op te lossen met natuurlijke voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen, omega 3-vetzuren en aminozuren, de bouwstoffen voor gelukshormonen. Sommige tekorten kunnen al binnen enkele uren opgelost worden waardoor klachten aantoonbaar worden verminderd of zelfs verdwijnen”, aldus Jurgen Spelbos.     

Huidige aanpak werkt onvoldoende
“Een tijdje rustiger aan doen, slaap- en/of kalmeringspillen, antidepressiva of een doorverwijzing naar een psycholoog, dat zijn nu de gebruikelijke adviezen bij stress-, burn-out en depressieklachten. Maar de cijfers wijzen uit dat dit onvoldoende helpt, het probleem groeit nog altijd”, zegt Spelbos. “Bovendien kleven er veel nadelen aan dat soort medicijnen, denk aan de bijwerkingen of de verslavende werking. Voedingsstoffen als remedie zijn tot dusverre buiten beeld gebleven omdat ze niet tot nauwelijks aan bod komen in de studies geneeskunde, psychiatrie en psychologie. Dat is erg jammer want vooral bij voedingstoffen ligt de oplossing voor deze problemen. Ook nog eens zonder bijwerkingen of verslavingsproblematiek. Er valt daar nog een wereld te winnen”.

De interventie met voedingsstoffen is de belangrijkste stap in een nieuwe methode die Spelbos heeft gedoopt tot ‘stressologie’. Inmiddels is dat een methode die met succes in de praktijk wordt toegepast.

Het boek van Maarssenaar Spelbos  verschijnt bij uitgeverij Centrum voor Stressologie. Prijs: € 23,95   ISBN: 978-90-830670-01 www.centrumvoorstressologie.nl

 

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES