Burgemeester Reinders: 'Pas op voor criminele investeerders'

zaterdag 06 juni 2020 10.13 uur | laatst gewijzigd: zaterdag 06 juni 2020 11.19 uur | auteur: Robbert Oelp

Door middel van een bericht op de gemeente website en een webfilm waarschuwt de gemeente ondernemers waakzaam te zijn voor te mooie zakelijke voorstellen in coronatijd: 'Stop ondermijning. Je hebt maar één keer de kans om nee te zeggen.'

Veel ondernemingen hebben grote financiële problemen door de coronacrisis. Daarom is het juist nu voor criminelen interessant om in de bedrijven te investeren. De grote contante geldstromen die bijvoorbeeld in de horeca normaal zijn, maken het mogelijk om geld wit te wassen en bijvoorbeeld drugshandel of illegaal gokken te faciliteren. Ze bieden ondernemers in nood een ‘reddingsplan’ met snel contant geld, wat aantrekkelijk lijkt, maar je loopt een groot risico als er vervolgens dit soort illegale activiteiten in jouw zaak plaatsvinden.

Juridisch aansprakelijk
Zo kun je juridisch aansprakelijk worden gesteld voor de strafbare feiten die in jouw pand of onder de vlag van jouw onderneming gepleegd worden. Je pand kan worden gesloten en de vergunning ingetrokken. Ook deinzen criminelen niet terug voor geweld en bedreiging. Bedenk altijd: je kunt maar één keer nee zeggen!

Wat moet je doen?
Komen er mensen ongevraagd jouw zaak binnen of nemen ze telefonisch contact met je op?

- Noteer kentekens of telefoonnummer en onthoud bij een fysiek bezoek hoe de mensen eruitzien

- Vraag rond bij ondernemers in de omgeving: wie kent ze? Zijn ze ook al bij de buren geweest?

- Overleg met de wijkagent. Wil je gaan samenwerken met een investeerder of jouw bedrijf verkopen? Lijkt het aanbod te mooi om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk
   ook. Wijs een ‘te mooi’ aanbod duidelijk af en maak duidelijk dat je geen zaken doet met degene die het aanbiedt.

- Lees de kleine lettertjes, waar teken je precies voor?

- Accepteer nooit contante betalingen.

- Vraag om het originele identiteitsbewijs en maak een foto/kopie.

- Is de investeerder een bedrijf? Vraag bij de Kamer van Koophandel gegevens op of kijk of het bedrijf een website heeft. De overheid heeft verschillende steunmaatregelen
   voor ondernemers. Wees terughoudend met het inschakelen van tussenpersonen die je tegen betaling of onduidelijke voorwaarden helpen bij het regelen van deze steun.

- Vraag bij de gemeente en het UWV na wat er voor jou mogelijk is. Voor een overzicht van de steunmaatregelen kijk je op de websitepagina van de Rijksoverheid.

En als je het niet vertrouwt?
Zie je verdachte situaties in jouw omgeving, herken je de signalen die worden beschreven of ben je benaderd door criminelen? Meld dit dan bij:

Politie (de wijkagent): via 0900 88 44 of (bij spoed) 112
Meld Misdaad Anoniem: via 0800 70 00 of meldmisdaadanoniem.nl
Gemeente Stichtse Vecht: via de gemeentelijke website

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES