Restaurant Enya weer open, mét terras

maandag 08 juni 2020 19.15 uur | laatst gewijzigd: maandag 08 juni 2020 20.22 uur | auteur: Sammie Druppers en Laura Iwuchukwu

Op de stralende Tweede Pinksterdag mochten onder andere alle horecazaken - met inachtneming van de door de overheid opgelegde maatregelen - weer open. Ook Restaurant Enya in Maarssen. Naast dat het restaurant haar deuren openden, hebben zij vanaf Tweede Pinksterdag ook een terras voor de deur. Zij doen mee aan het terrassenexperiment van de gemeente.

Eigenaar Jan zegt dat de eerste dag spannend was. “We moesten ons weer helemaal omscholen, maar daar hebben we natuurlijk wel de tijd voor gehad,” Jan zegt dat het voor Restaurant Enya eigenlijk weer als een ‘eerste dag’ voelde. De stemming was ook weer als vanouds onder de gasten. “Dat maakt het wel heel erg mooi.” Wasiliki, die ook eigenaar is van Enya, voegt toe: “Wij hadden hun gemist en zij hadden ons gemist en ze vonden het weer heel erg fijn om bij ons te zijn.”

Wanneer Jan en Wasiliki kijken naar de hele week, is de algehele indruk toch dat ze een beetje moeten wennen. Er komen flink wat reserveringen binnen die volgens Jan helaas niet allemaal te verwerken zijn. Later vertelt hij ook dat hij dat het lastigst vindt, omdat hij het liefst iedereen welkom heet in het restaurant. Voor nu is dat dus even niet mogelijk, omdat er maximaal 30 gasten in het restaurant ontvangen mogen worden. “We proberen nu wel een beetje op de tijd te letten, om niet héél veel mensen teleur te stellen.” zegt Jan. Wasiliki: “Voor nu is het een beetje puzzelen om dat aantal van 30 personen niet te overschrijden. Tot nu toe is dat gelukt.”

Enya heeft nog verdere maatregelen getroffen. Zo staan de tafeltjes op minimaal anderhalve meter afstand; één tafel is wel bezet en die daarna dan weer niet. Ook moeten mensen hun handen desinfecteren bij binnenkomst en krijgen een gezondheidsgesprekje vooraf. “We vertrouwen natuurlijk op hun eerlijkheid.” zegt Wasiliki. Daarnaast worden de menukaarten na ieder gebruik gedesinfecteerd. “Eigenlijk is alles nog hygiënischer dan het al was.” voegt ze toe. Jan zegt daarbij dat de gasten op de hoogte zijn en goed samenwerken om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen. Het zijn flink wat regels een maatregelen, maar toch vinden de eigenaren van Enya die niet overdreven. “Het is niet voor niks.” zegt Wasiliki. “Er is zeker wat aan de hand.”

Dit jaar opent Restaurant Enya voor het eerst een terras, om te kijken of het werkt. Volgend jaar wordt er geëvalueerd of het terras er definitief komt. “Het is een beetje pech dat de eerste twee maanden van het seizoen zijn weggevallen.” zegt Jan. Het terras zat op de openingsdag daarentegen wel vol. Met slecht weer zijn Jan en Wasiliki niet bang om inkomsten te verliezen, want eerder hadden ze ook geen terras. Jan: “Dat zijn we eigenlijk niet gewend.” 

Jan zegt tevreden te zijn over de hulp en steun van de overheid, máár: “Het is geen redding.” Een redding zal het volgens Jan ook niet worden, want iedereen is uiteindelijk verantwoordelijk voor zijn eigen bedrijf en hoe dat loopt. “De overheid kan alleen maar helpen.” En, of Enya het gaat redden? “Zeker wel!”

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES