PVV voorstander van grootschalig testen in Stichtse Vecht

donderdag 14 januari 2021 16.39 uur | laatst gewijzigd: donderdag 14 januari 2021 18.47 uur | auteur: Robbert Oelp

Fractieleider Wim Ubaghs van de PVV wil dat na Lansingerland, Dronten, Bunschoten en de Rotterdamse wijk Charlois ook in Stichtse Vecht grootschalig wordt getest. Hij heeft inmiddels vragen gesteld aan het college van B&W hierover.

Wim Ubaghs van de PVV: ‘Als testen één van de middelen is om een golf te dempen, waarom dan niet in Stichtse Vecht alle inwoners die dat willen een test laten ondergaan?’ Volgens de PVV gaat het om een vrijwillige test. De PVV fractieleider heeft al aangekondigd een motie te willen indienen tijdens de raad van 26 januari aanstaande.

In een reactie laat gemeente Stichtse Vecht weten: ‘De gemeente buigt zich over de beantwoording van de raadsvragen en zal het antwoord via de gebruikelijke weg terugkoppelen aan de PVV. De beste remedie om besmetting door het coronavirus te voorkomen begint bij je te houden aan de maatregelen. Als we dat allemaal doen krijgt het coronavirus geen kans.'

Het grootschalig testen wordt volgens informatie van de GGD in opdracht van het ministerie van VWS en de GGD uitgevoerd en zijn bedoeld om lessen op te doen voor de opzet en organisatie van het landelijk uitrollen van grootschalige testen. Volgens de gemeente Stichtse Vecht hebben de gemeenten daar geen betrokkenheid bij.

Vanaf maandag 18 januari worden eerst op 15 middelbare scholen in de regio’s Utrecht, Rotterdam en Gelderland proeven gedaan met ’risicogericht testen’.Naast de 15 middelbare scholen zijn ook de Rotterdamse wijk Charlois en de gemeenten Dronten en Bunschoten geselecteerd voor grootschalig testen. 

De pilot met de opschaling van testen op de 15 middelbare scholen en in Charlois, Bunschoten en Dronten is onderdeel van een plan van minister De Jonge om in maart het aantal testen dusdanig te hebben opgehoogd dat iedere Nederlander zich gemiddeld eens in de maand kan testen, ook als hij geen klachten heeft. Het doel is om zolang de bevolking nog niet voldoende immuun is voor het coronavirus delen van de samenleving weer te openen. Daartoe worden de pilots uitgevoerd.

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES