RTV Stichtse Vecht

Regionieuws: Grote behoefte onder ouderen aan culturele activiteiten

Vandaag lanceren het Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds Sluyterman van Loo en Stichting RCOAK het Lang Leve Kunst Fonds. Jaarlijks is er ruim 1 miljoen euro beschikbaar voor initiatieven gericht op actieve kunstbeoefening door ouderen. Dat hieraan grote behoefte is, blijkt uit onderzoek door Ruigrok NetPanel in opdracht van de drie fondsen. 74% van de Nederlanders van 60 jaar en ouder lijkt het leuk om (weer) actief kunst te beoefenen. Fotograferen (43%), een instrument bespelen (25%), schilderen of tekenen (25%) zijn favoriet.

Ouderen verwachten dat de activiteiten plezier geven en kijken er naar uit om samen met anderen met kunst bezig te zijn. Zij geven daarnaast aan dat ze kunstparticipatie zinvolle tijdsbesteding vinden. Bovendien houdt het ze scherp. De voornaamste belemmeringen voor deelname zijn lichamelijke beperkingen en de kosten. Lang Leve Kunst projecten voorzien in het verminderen van juist deze belemmeringen en richten zich vooral op zelfstandig wonende ouderen. Het Lang Leve Kunst Fonds draagt zo bij aan de kwaliteit van leven van een kwetsbare groep.

Het Lang Leve Kunst Fonds vloeit voort uit een gelijknamig project dat startte in 2013. Ruim 500.000 ouderen hebben sindsdien deelgenomen aan Lang Leve Kunst projecten. Hierbij komen ouderen minimaal 5 keer bijeen en leren iets nieuws op het gebied van kunst en cultuur, zoals samen een toneelvoorstelling maken, fotograferen, beeldhouwen, schilderen of tekenen. Ouderen die deelnamen aan Lang Leve Kunst projecten zeggen dat de projecten helpen om zich vrolijk en beter te voelen en dat gevoelens van eenzaamheid verminderen.

De reacties van de deelnemers zijn hartverwarmend:
‘Weet je wat het allerleukste is … en dat ik heb zo erg gemist al die jaren … als ik bezig ben met deze mensen en we doen van die gekke scènes, dan heb ik weer zoveel binnenpretjes.’
‘Ik word op vele manieren aangesproken; mijn fantasie, het concentreren en het uitvoeren. Dat is belangrijk voor mijn hersenen.’
‘Ik voel me weer even helemaal vrij als een kind en tijdens het dansen verdwijnt mijn ziekte naar de achtergrond.’

Fonds Sluyterman van Loo, Stichting RCOAK en het Prins Bernhard Cultuurfonds lanceren op 18 januari 2021 het Lang Leve Kunst Fonds en stellen jaarlijks 1 miljoen euro beschikbaar om passende initiatieven op te zetten. Hierbij zullen kunstenaars en zorg- en of welzijnsorganisaties veel samenwerken. De startbijdrage van het Lang Leve Kunst Fonds kan nieuwe projecten een vliegende start geven waardoor andere financiers, zoals lokale overheden, eerder aanhaken en ouderen sneller op meer plaatsen terecht kunnen. De ambitie van de drie fondsen is dat over tien jaar in alle Nederlandse gemeenten een passend en inspirerend aanbod is op het gebied van kunstbeoefening door ouderen.