Stichting op zoek naar gezinsbuddy’s in Stichtse Vecht: veel eenzaamheid en stress bij éénoudergezinnen

vrijdag 22 januari 2021 08.12 uur | laatst gewijzigd: vrijdag 22 januari 2021 08.26 uur | auteur: Redactie RTV Stichtse Vecht

Stichting GezinsBuddy is met succes werkzaam in de Ronde Venen, maar start nu ook in Nieuwkoop en Stichtse Vecht. De organisatie heeft als missie eenoudergezinnen die het moeilijk hebben, te koppelen aan een vrijwillige buddy. Deze buddy biedt een luisterend oor en praktische hulp.

De Stichting richt zich op éénoudergezinnen die echt een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Vaak is er sprake van meerdere problemen tegelijk: financiën / verwerking van een scheiding / psychische of verstandelijke problemen bij een kind en/of de ouder. Deze gezinnen melden zichzelf, vaak gestimuleerd door bijvoorbeeld de voedselbank of het sociaal team, met hun hulpvraag aan bij GezinsBuddy.

Zelfstandige aanmelding bij Gezinsbuddy heeft zich vaker voorgedaan in de lockdownperiode, die voor veel van deze gezinnen extra moeilijk is door meer eenzaamheid, thuiswerken en thuisonderwijs. Veel hulpvragers ervaren angst en stress. De alleenstaande ouders zijn bang Corona te krijgen. Hoe moet het dan met de opvang van de kinderen? Wie doet dan de boodschappen? Wie verzorgt de kinderen? 

De koppeling aan een buddy en weten dat er iemand is waarop je kunt terugvallen en die meedenkt, geeft rust. Vaak is dat het begin van herstel naar een meer stabiele  situatie en meer geluksmomenten bij ouder en kind. Juist voor kinderen is deze fase in hun leven zo belangrijk voor de verdere ontwikkeling. Als buddy kun je het verschil maken.

Coördinator in Stichtse Vecht Els Swerts: “De eerste aanvragen voor een GezinsBuddy in Nieuwkoop en Stichtse Vecht komen binnen. Maar om een juiste match tot stand te kunnen brengen tussen het gezin en een buddy die daar echt goed bij past, is de stichting naarstig op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Ook voor de vrijwilligers is het heel belangrijk energie te kunnen halen uit een langduriger contact met het gezin. Daarom zoekt GezinsBuddy zorgvuldig naar de juiste klik tussen vrijwilliger en gezin. Soms zie je die klik in kinderen hebben van dezelfde leeftijd, een grootouderfiguur willen zijn en aan de andere kant nodig hebben, een vriendschapsgevoel of een gedeelde levenservaring. De klik kan dus diverse redenen hebben”.

Voor een vrijblijvende kennismaking met de stichting, kunnen organisaties en gezinnen in Stichtse Vecht contact opnemen met de coördinator via mail: els@gezinsbuddy.nl of via telefoon: 06-86847820

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES