RTV Stichtse Vecht

Weesp trekt zich terug uit Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen

Naar aanleiding van het voornemen tot een bestuurlijke fusie tussen gemeenten Weesp en Amsterdam, heeft gemeente Weesp aangegeven uit de gemeenschappelijke regeling Regionaal Historisch Vecht en Venen te willen treden. (Printscreen website Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen).

Het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen (RHCVV) is een gemeenschappelijke regeling (GR) voor de uitvoering van de wettelijke taak van het toezicht op het informatie enarchiefbeheer van de deelnemende gemeenten en het beheer van de archiefbewaarplaats, waar de oude archieven staan en het beschikbaarstellen van deze stukken via de website en studiezaal in Breukelen en Weesp aan ambtenaren, rechtzoekende burgers en voor historisch onderzoek. 

Daarnaast heeft zij als taak het aanleggen, beheren en beschikbaar stellen van archieven en verschillende activiteiten in het kader van cultuurhistorisch erfgoed. De vier deelnemende gemeenten aan de regeling zijn Weesp, De Bilt, De Ronde Venen en Stichtse Vecht. Gemeente Stichtse Vecht is de centrumgemeente van de GR. Naar aanleiding van het voornemen tot een bestuurlijke fusie tussen gemeenten Weesp en Amsterdam heeft gemeente Weesp aangekondigd, op grond van artikel 13 lid 2 van de GR, te willen uittreden uit de GR als positief wordt besloten over de herindeling. De beoogde datum van de herindeling is eind maart 2022. De termijn die door het college van Weesp vooralsnog beoogd wordt om uit te treden uit de GR RHC VV is 1 januari 2024. 

De gemeente Weesp verzoekt het college van de gemeente Stichtse Vecht, als centrumgemeente, om het gesprek over de gevolgen van de uittreding aan te gaan en in onderlinge afstemming tot een gedragen voorstel over (de voorwaarden van) uittreding te komen dat voor besluitvorming kan worden voorgelegd. Er wordt daarom een ambtelijke werkgroep ingesteld om de gevolgen van de uittreding in kaart te brengen. Naar verwachting zal einde tweede kwartaal deze ambtelijke werkgroep de eerste bevindingen aan het college van B&W aanbieden, waarna ook de gemeenteraad over de bevindingen en het verdere verloop van het proces zal worden geïnformeerd.

Meer informatie over het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen is te vinden op de website van de organisatie.