Bederven de gemalen onze ijspret?

woensdag 10 februari 2021 13.34 uur | laatst gewijzigd: woensdag 10 februari 2021 13.39 uur | auteur: Ria Poot

Inwoner Bas stelde ons in ‘Uw bijdrage’ de volgende vraag: Ik ben benieuwd welke maatregelen er zijn getroffen tegen/voor een ijslaag op de sloten van Maarssenbroek. Helaas is de afgelopen jaren gebleken dat er door stroming in het water, door het gemaal in Zwanenkamp, onvoldoende ijsgroei is.

Via internet kom je voor een antwoord op deze vraag al gauw op de website van het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden. Het Hoogheemraadschap laat op de site weten tijdens de vorstperiode maatregelen te nemen om de ijsgroei te bevorderen. Ze geven geen garantie dat het ijs overal dik genoeg is om op te schaatsen.

Als er meerdere dagen aanhoudende matige vorst is ('s nachts en overdag onder -5 graden C) komt de ijscoördinator van het waterschap in actie. Hij zorgt er voor, dat de collega's van de buitendienst maatregelen nemen om de ijsgroei te bevorderen. Gemalen worden - waar dat kan - uitgezet en stuwen zo ingesteld dat de stroming van het water minimaal is. Hierbij kijkt het waterschap echter niet alleen naar de belangen van de schaatser. De waterkwaliteit en waterkwantiteit van de wateren die in beheer zijn van De Stichtse Rijnlanden staat voorop. Ook lopen vijzelgemalen de kans om stuk te vriezen. Daarom moeten ze geregeld kort draaien. Er is dus geen sprake van een totale maalstop. 

Het inschatten van de veiligheid om te schaatsen is eigen verantwoordelijkheid van de schaatsers. Het Hoogheemraadschap adviseert: ‘Schaats bij voorkeur op door ijsverenigingen gecontroleerde plekken en vermijd ijs in de omgeving van gemalen en stuwen, ook al draaien ze niet.’

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES