GGD regio Utrecht opent vaccinatielocatie in Breukelen

donderdag 04 maart 2021 16.16 uur | laatst gewijzigd: donderdag 04 maart 2021 17.41 uur | auteur: Redact

Vanaf eind maart tot en met september 2021 wordt er een tijdelijke vaccinatielocatie in de Stinzenhal in Breukelen ingericht. “Zo kunnen onze inwoners zich dichtbij huis laten vaccineren tegen COVID-19. Dat is fijn, want vaccineren is de belangrijkste stap om jezelf en uiteindelijk de mensen om je heen te beschermen tegen het coronavirus”, aldus wethouder Volksgezondheid Hetty Veneklaas.

“We zijn blij dat Stichtse Vecht op deze manier kan bijdragen aan het einde van de coronacrisis. Tegelijk begrijpen we ook dat een vaccinatielocatie in de Stinzenhal gevolgen heeft”, vervolgt wethouder Veneklaas. “Zoals voor de bewoners van de wijk Broeckland en de gebruikers van de hal. Gezien het grote belang van vaccinatie voor de volksgezondheid, en omdat de Stinzenhal aan alle criteria voldoet, hebben we deze locatie op verzoek van GGD regio Utrecht beschikbaar gesteld.”  

Richtlijnen voor een vaccinatielocatie
Na onderzoek van meer dan 20 mogelijke locaties in Stichtse Vecht, blijkt dat de Stinzenhal in Breukelen als enige voldoet aan de landelijke richtlijnen. Een belangrijke eis is dat de vaccinatie op een geordende en professionele wijze, conform richtlijn, kan worden uitgevoerd. Ook is het belangrijk dat de locatie 'COVID-19-proof', voor langere periode beschikbaar en goed bereikbaar is. 

Vaccinatielocaties verspreid over de hele regio
De GGD regio Utrecht wil graag dat iedereen zoveel mogelijk dichtbij huis terecht kan voor een vaccinatie. Er zijn nu al vaccinatielocaties in Houten, Utrecht, Amersfoort en Veenendaal, maar nog niet in het noordwesten van de provincie Utrecht. Wanneer de vaccinatielocatie in de Stinzenhal precies open gaat is nog niet bekend. Het streven is om begin april te starten met vaccineren in Breukelen, maar GGDrU is hierbij afhankelijk van het aantal vaccins dat wordt toegewezen.

Wie mag zich laten vaccineren in de Stinzenhal 
Rijksoverheid bepaalt de landelijke vaccinatiestrategie. Hierin staat wie wanneer gevaccineerd wordt. De Stinzenhal wordt in eerste instantie gebruikt voor het vaccineren van thuiswonende 60-plussers zonder medische aandoening uit Stichtse Vecht en De Ronde Venen. Daarna wordt de locatie gebruikt voor vaccinatie van de doelgroep 18 tot 60 jaar uit Stichtse Vecht. Inwoners krijgen een oproep voor hun vaccinatie van de huisarts of het RIVM.

Impact op omwonenden en gebruikers 
Hetty Veneklaas: “De Stinzenhal wordt zo nu en dan gebruikt voor andere activiteiten dan sport. Zo wordt hier half maart ook een stembureau ingericht. We gaan in overleg met de scholen en sportverenigingen die de sporthal gebruiken over een alternatieve locatie voor hun sportlessen. Wijkbewoners gaan straks merken dat er meer verkeer door de wijk gaat. Daarom maken we een verkeersplan met duidelijke borden in de wijk. Ook vragen we mensen om zoveel mogelijk op de fiets te komen. De omwonenden informeren we via een Wijkbericht over wat er gaat gebeuren.”

Eigen keuze
Vaccineren is gratis en vrijwillig. Hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe beter we kunnen voorkomen dat het coronavirus zich verder verspreidt. Zo beschermen we de meest kwetsbaren, verminderen we de druk op de zorg en krijgen we stapje voor stapje meer vrijheid terug. 

Naast vaccineren blijft het testen bij klachten van groot belang. Heb je dus klachten, laat je testen en maak een testafspraak via www.coronatest.nl of bel naar 0800-1202.

Meer weten? 
Wil je meer weten over vaccineren? Kijk dan op www.coronavaccinatie.nl of bel naar 0800-1351. Heb je vragen over het gebruik van de Stinzenhal? Bel de gemeente op 14 0346. 

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES