VVD wil ‘spaarpaal’ op Binnenweg

maandag 08 maart 2021 09.38 uur | laatst gewijzigd: maandag 08 maart 2021 09.43 uur | auteur: Robbert Oelp

De VVD is voorstander van de komst van een tijdelijke ‘spaarpaal’ op de Binnenweg in Maarssen. Een snelheidsmeter die goed gedrag beloont met geld in plaats van het uitschrijven van een bekeuring bij overtreding van de maximum snelheid.

Raadslid Babet de Vries (VVD) over de ‘spaarpaal’: ‘Wie zich aan de snelheid houdt, spaart mee voor een investering in de buurt. Op deze wijze worden inwoners op een positieve manier geprikkeld om niet harder te rijden dan toegestaan. De ‘spaarpaal’ is een initiatief van de provincie. Babet de Vries (VVD) in toelichting bij de vragen: ‘De spaarpaal heeft tot begin februari 2021 in De Bilt gestaan en verhuist vervolgens naar andere gemeenten in de Provincie Utrecht indien de interesse kenbaar is gemaakt.’

Met de introductie van de Utrechtse spaarpaal willen provincie en deelnemende gemeenten de verkeersveiligheid stimuleren naar Brabants voorbeeld. Daar werd de spaarpaal namelijk in 2018 met succes geïntroduceerd. 

De VVD werd getriggerd  door de eerdere ludieke actie van Hugo, Gijs en Floor met een zelfgeknutselde flitspaal aan de Binnenweg te Maarssen. Babet de Vries (VVD): ‘Snelheidsovertredingen in 30 of 50km zones komen helaas te veel voor waardoor ongevaarlijke situaties voor de verschillende weggebruikers ontstaan.
Soms zijn het de bewoners zelf die te hard rijden, soms betreft het verkeer van elders. Een incidentele snelheidscontrole verbetert de situatie niet op structurele basis. De ludieke actie van Hugo, Gijs en Floor met een zelfgeknutselde flitspaal aan de Binnenweg te Maarssen bleek ook niet een oplossing om te zorgen voor de verbetering van de bewustwording bij gebruikers van de weg nu de weg fysiek niet anders kan worden ingericht in verband met de uitruk van de Brandweer. Sindsdien lijkt het stil en is er geen actie zichtbaar voor de inwoners.’

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES