Podcast over de zeezenders in de jaren 1960 tot 1980.

maandag 29 maart 2021 19.01 uur | laatst gewijzigd: maandag 29 maart 2021 20.43 uur | auteur: Eindredactie Radio

Zeezenders. De oudere generatie weet precies waar dat over gaat. Velen herinneren zich 'The Day The Music Died', het einde van Radio Veronica op 31 augustus 1974 om 18.00 uur. Afgelopen jaar werd er omstreeks die datum via onze kanalen een special uitgezonden in het programma De Geheime Zender. Van deze special is een serie van 5 podcasts gemaakt.

Wat de jonge generatie zich in dit digitale tijdperk (2021) niet kan voorstellen is het gegeven dat er in de zestiger en zeventiger jaren van de vorige eeuw (1960-1980) radiozenders waren die vanaf een schip hun radioprogramma’s op de –nu nauwelijks meer gebruikte- AM middengolf uitzonden. Zij zonden uit vanaf zee waar hun zendschip met grote antennemast buiten de territoriale wateren lag.

Het waren niet alleen Engelse zeezenders maar ook Nederlandse. In deze podcasts komen ze vrijwel allemaal aan bod, onder meer de Engelse zenders Radio Caroline, Radio Londen, Radio 390 en de Nederlandse: Radio Veronica, Radio Noordzee en het Belgische Radio Mi Amigo.

Ze zonden illegaal uit, dat wil zeggen, zonder uitzendvergunning vanaf ofwel een schip ofwel vanuit een fort ( Engelse zeezenders). In feite waren ze niet illegaal want ze zonden uit van buiten de territoriale wateren!! In de volksmond werden ze snel radiopiraten genoemd; strikt juridisch waren ze dat niet, ze maakten slim gebruik van de uitzendmogelijkheden die er waren buiten het vaste land.

De reden om uitzendingen vanuit zee te verzorgen was voor allen hetzelfde; de gevestigde zenders zonden niet de muziek uit die het publiek graag wilde horen. De Engelse BBC en het Nederlandse “Hilversum” bezaten een soort monopolie positie waar het ging om het draaien van platen.

Zo ontstond een voedingsbodem voor wat het is geen heten: het fenomeen zeezenders. In Engeland werden de uitzendingen uit zee verboden via een wet in 1967, in Nederland in 1974. In de postcasts die over het fenomeen zeezenders zijn gemaakt kunt U horen hoe dat in die tijd ging; veel luisterplezier.

Willem Boele

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES