Investeerders melden zich voor realisering Chinese begraafplaats in Stichtse Vecht

Chinese Nederlanders hebben een lang gekoesterde wens; een begraafplaats ontwikkelt en ingericht naar de wens en traditie van de Chinese gemeenschap. Het oog is gevallen op de bestaande algemene begraafplaats in Maarssen of de begraafplaats in Breukelen aan de Proosdijweg/Zandpad. (Archieffoto RTV Stichtse Vecht).

De Chinese gemeenschap is op zoek naar een locatie die bij voorkeur midden in het land is gesitueerd. Dit mede geïnspireerd door de in 2015 gestichte Longquan Tempel van Groot Mededogen gelegen in Utrecht, in het hart van Nederland. Het provinciaal bestuur van Utrecht onderhoudt nauwe banden met de Zuid Chinese provincie Guangdon. Met het realiseren van een begraafplaats kan aan het Vriendschapsverdrag een extra impuls worden gegeven.

Per brief aan de gemeenteraad en het college van B&W wordt de wens kenbaar gemaakt: 'Weliswaar is het realiseren van een begraafplaats een gemeentelijke verantwoordelijkheid en geen provinciale aangelegenheid. Niettemin hebben we de tip gekregen te zoeken naar een gemeente waar begraafplaatsen nog genoeg ruimte hebben om een deel te reserveren voor Chinese Nederlanders. Uw gemeente zou wellicht genoeg plek hebben.'

Investeerders zijn bereid financiële middelen in te zetten om de Chinese begraafplaats in Stichtse Vecht te realiseren. Een Chinese begraafplaats kenmerkt zich door graven bij voorkeur op een licht/zonnig gedeelte, er is een urnenmuur en een pagode en een Chinese ingang.