RTV Stichtse Vecht

UWV verwacht groei van 19.000 banen in regio Midden-Utrecht

De gunstige economische ontwikkelingen zijn duidelijk zichtbaar op de arbeidsmarkt. In 2017 steeg het aantal banen in Nederland al flink met ruim 200.000. Uit de arbeidsmarktprognose van UWV blijkt dat er de komende twee jaar naar verwachting nog eens 318.000 banen bijkomen. Dit brengt het totaal op een niet eerder bereikt niveau van 10,5 miljoen banen in 2019. De groei van banen voor werknemers in de regio Midden-Utrecht komt naar verwachting uit op 19.000. Het totaal aantal banen van werknemers in deze regio komt in 2019 uit op 510.700. Uit de UWV-prognose komt een rooskleurig beeld van de WW naar voren. Uit de raming blijkt dat het aantal werkloosheidsuitkeringen in twee jaar tijd met 76.000 afneemt, een daling van 23%. Eind 2018 zijn er dan naar verwachting 290.000 lopende WW-uitkeringen en eind 2019 254.000. De WW kent een grote dynamiek. Veel werkzoekenden ontvangen slechts een korte periode een WW-uitkering. Gemiddeld komt bijna twee derde van de WW’ers binnen een jaar weer aan het werk.

Keerzijde aan groei
Waar 2017 zich kenmerkte door een groeiversnelling, staan 2018 en 2019 in het teken van stabiele groei. Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie bij UWV: ‘Er zijn nog nooit zoveel mensen aan het werk geweest als nu. De bloeiende economie heeft echter ook een keerzijde. Het zal voor werkgevers lastiger worden om vacatures te vervullen. Veel vacatures sluiten niet aan bij de kennis en vaardigheden van werkzoekenden.’ De krapte op de arbeidsmarkt is duidelijk zichtbaar voor bijvoorbeeld programmeurs, verzorgenden ig, monteurs elektro, loodgieters en vrachtwagenchauffeurs. Voor sommige beroepen hebben bedrijven al enige jaren moeite om aan geschikt personeel te komen, met name binnen de techniek en ICT.

Sterke banengroei uitzendbureaus en zorg
In vrijwel alle sectoren groeit naar verwachting het aantal banen in 2018 en 2019. De sector uitzendbureaus en arbeidsbemiddeling groeit met 75.000 banen. In de sector zorg en welzijn, met 1,6 miljoen banen de grootste sector, komen er 52.000 banen bij. Toenemende vergrijzing en de bestedingsimpuls van het kabinet zorgen hier voor een positief effect op de werkgelegenheid. Er is vooral vraag naar verpleegkundigen en verzorgenden. Andere sectoren met een sterke werkgelegenheidsgroei zijn de bouw (+35.000 banen), horeca (+33.000 banen) en informatie en communicatie (+31.000 banen).

Krimp in financiële diensten
Opvallend is de voortgaande banenkrimp in de financiële dienstverlening. In twee jaar tijd verdwijnen er 8000 banen. Door verdere digitalisering van de dienstverlening en een afname van het aantal kantoren, verdwijnt er structureel werk in financieel-administratieve en secretariële beroepen. Toch stijgt ook het aantal vacatures in deze sector. Er is vooral vraag naar hoger opgeleid personeel, zoals financieel specialisten, risicobeheerders, accountants en programmeurs.

Rob Witjes: ‘Administratief medewerkers die hun baan verliezen hebben nu al moeite om werk te vinden, en dat wordt nog moeilijker in de toekomst. Ze moeten voorbereid zijn om de overstap te maken naar beroepen waar wél vraag naar is. Het is belangrijk dat deze werknemers straks in mindere tijden niet buiten de boot vallen.’ 

Sterke groei werkgelegenheid in Midden-Utrecht
De werkgelegenheid groeit volgens UWV in de periode 2018 – 2019 in Midden-Utrecht met 3,9% sterk (19.000 banen voor werknemers). Vooral in de zakelijke dienstverlening (uitzendbedrijven en ICT) en horeca. Voor Nederland wordt in dezelfde periode een banengroei van 3,4% verwacht. De toename in Midden-Utrecht wordt vooral veroorzaakt door de economische groei en de groei van de bevolking. De krapte aan personeel is in Midden-Utrecht, maar ook in de regio’s Amersfoort en Gooi en Vechtstreek, een knelpunt voor de economische groei. In Flevoland geldt dit nog in iets mindere mate. In twee minder grote sectoren in Midden-Utrecht, landbouw en industrie,  verdwijnen structureel banen. Het aantal WW-uitkeringen daalt naar verwachting in de periode 2018 -2019 met bijna 22% naar minder dan 12.000 uitkeringen.