Monumenten pakten weer uit

De open Monumentendag is voor de Stichtse Vecht altijd breed uitpakken. Er zijn niet alleen erg veel mooie monumenten in onze gemeente, maar ook een belangrijk deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie ligt in ons gebied. En daar lag dan ook dit jaar voor een deel de focus op.

Voor wat betreft de NHW kon men o.a een bezoek brengen aan: Fort Maarssenveen en Fort Nieuwersluis, Binnen de verschillende dorpskernen was er veel te zien. Iedereen deed zijn best om goed voor de dag te komen. Wij gingen langs bij de Dorpskerk in Maarssen, met wellicht de mooiste kansel van Nederland. Na genoten te hebben van de oliebollen (dank), even rondkijken. Echt een mooie kerk met een boeiende geschiedenis, Zeker de moeite waard er een keer binnen te lopen. Dan langs de Heilig Hart kerk in het centrum van Maarssen, met o.a. een leuke display van de werkkamer van priester Ariens. Een erg actieve kerk die veel evenementen en muziek uitvoeringen doet. Maar ook van binnen met veel indrukwekkende kunstwerken. Snijders uitvaartcentrum was ook zeer de moeite waard. Een prachtig gerestaureerd kerkje, met vandaag stands met prachtige kunst. Een mooie combinatie van oud met modern.

Om 17.00 uur afsluiting van de dag en opening van het jaar van de Nieuwe Hollandse Waterlinie ((NHW), een reeks van activiteiten waarin de NHW centraal staat. Verder: uitreiking van de Bronzen troffel voor de mooiste restauratie van het afgelopen jaar in de gemeente Stichtse Vecht. Dit jaar zijn er zes genomineerde projecten: de herbouw van de afgebrande molen Buitenweg in Oud Zuilen, de restauratie van de tuinmuur en de ijskelder van Doornburgh, de restauratie van Dorpsstraat 3 in Loenen ad Vecht, het herstellen van de originele toegangspartij en uitdiepen van het souterrain van Zuylenburgh, de restauratie van het koor van de hervormde kerk in Loenen ad Vecht en de restauratie van de oranjerie van Kasteeel Nijenrode. Een hapje, drankje en muziek door het nieuwe Orkest Vecht en Omstreken (OrVeO) Reportage hierover volgt later.

Iedereen is van harte welkom op Goudestein!