Burgemeester Witteman overleden

Burgemeester Marc Witteman van gemeente Stichtse Vecht is gisteravond op 57-jarige leeftijd overleden. Hij overleed aan de gevolgen van longkanker. Nadat zijn ziekte eind april vorig jaar bekend werd, heeft Marc Witteman nog bijna anderhalf jaar als burgemeester doorgewerkt. Op 1 augustus jongstleden was hij genoodzaakt zich ziek te melden.

Het persbericht van de gemeente Stichtse Vecht vermeld het volgende:

In een reactie laat het gemeentebestuur van Stichtse Vecht weten dat het overlijden van burgemeester Witteman haar diep raakt. Burgemeester Yvonne van Mastrigt: “Met Marc Witteman verliest Stichtse Vecht een geliefde en gewaardeerde burgemeester. Dankbaar zijn wij voor zijn betrokken en onvermoeibare inzet voor inwoners, organisaties en ondernemers, ook tijdens zijn ziekte. Boven de partijen en midden tussen de mensen. Marc Witteman was een ras bestuurder. Verbindend, daadkrachtig, bereikbaar, vernieuwend en integer: zo blijft hij ons inspireren.

Burgemeester sinds januari 2015

Marc Witteman werd op 29 januari 2015 geïnstalleerd als burgemeester van Stichtse Vecht. Hij was onder andere verantwoordelijk voor de portefeuilles Openbare Orde en Veiligheid, Integrale Handhaving, Integriteit, Communicatie en Externe Betrekkingen, Regionale Samenwerking en Bestuurlijke Vernieuwing.

Als bestuurder combineerde Witteman menselijkheid met daadkracht. Hij bracht als nieuwe burgemeester in Stichtse Vecht onder het motto ‘Gast aan tafel’ kennismakingsbezoeken aan maar liefst 107 inwoners. Hij ging zomers op stage, introduceerde onder andere het Midzomerfeest, een Gedecoreerdenmiddag en de gemeenteprijs Stichtse Vecht, en wist jongeren te betrekken bij de 4 mei herdenking.

Op het gebied van veiligheid was Witteman nauw betrokken bij de ontwikkeling van een digitaal Veilgiheidsinformatiesysteem, de aanpak van hennepteelt en hij was een warm pleitbezorger voor de aanpak van ondermijning. Volgens hem was veiligheid een zorg van iedereen en droeg samenwerking tussen alle verantwoordelijke veiligheidspartners, inwoners en ondernemers bij aan een positief veiligheidsgevoel.

Als voorzitter van de gemeenteraad spande Witteman zich in het kader van bestuurlijke vernieuwing onder meer in voor verbetering van informatievoorziening aan de raad, een nieuw bestuursinformatiesysteem en de komst van een kinderburgemeester.

Bestuurlijke loopbaan

Marc Witteman werd op 24 februari 1961 geboren. Sinds 1990 was hij actief in het openbaar bestuur. Hij was onder meer raadslid en wethouder van gemeente Hillegom, waarnemend burgemeester van gemeente Warmond en wethouder van gemeente Leiden. Van 2010 tot 2015 was hij gedeputeerde van de provincie Flevoland.

Publiek afscheid

Inwoners van Stichtse Vecht en ander belangstellenden kunnen op zaterdag 29 december 2018 in Boom en Bosch in Breukelen afscheid nemen van Marc Witteman. Iedereen die dat wil, kan tussen 10.00 uur en 20.00 uur langs zijn kist lopen om de burgemeester een laatste groet te brengen. Burgemeester Witteman wordt in besloten kring op 2 januari 2019 gecremeerd.

Condoleance

Voor mensen die hun medeleven digitaal willen tonen, is er de gelegenheid het digitale condoleanceregister voor Marc Witteman te tekenen, zie: condoleance.nl.

In het Gemeentekantoor aan de Endelhovenlaan in Maarssen is vanaf 27 december 2018 een ruimte ingericht waar belangstellenden het condoleanceregister kunnen ondertekenen. Ook in Boom en Boch in Breukelen, in ’t Kampje in Loenen en in wooncentrum Overdorp in Kockengen liggen vanaf die datum condoleanceregisters ter tekening. Deze condoleanceregisters kunnen, behalve in het weekend en op 1 januari, tot en met 4 januari worden getekend.