Open Podium in ’t Kikkertje

Op zondagmiddag 3 maart was het weer zover: Open Podium in ’t Kikkertje. Al bijna 9 jaar lang faciliteert de eigenaar van ’t Kikkertje in Tienhoven het tweemaandelijks Open Podium, samen met Gert van Schaik. Muziekliefhebbers genieten in een ongedwongen sfeer van muziek en de muzikanten genieten er van om elkaar weer te zien, te spreken en te horen. 'Het kost mij een paar bitterballen en wat hartige hapjes, mijn klanten genieten hier enorm van, en daar doe ik het voor,' zegt eigenaar Peter van Oosterom.

Uit een uitgebreide lijst van mensen die geïnteresseerd zijn, selecteert  hij telkens een aantal mensen en stuurt die een berichtje per whatsapp om een nieuwe editie van Open Podium aan te kondigen.  Geen grote aankondigingen in de krant of andere media. ‘Ik heb er niets aan als er mensen komen die niet echt liefhebbers van muziek zijn. Dan zit de tent vol ongeïnteresseerde mensen en kunnen mijn eigen gasten er niet meer bij. En juist mijn vaste klanten die soms al negen jaar lang deze middagen bezoeken, daar doe ik het voor’, aldus van Oosterom.

Eén van de bezoekers, Bert v.d. Kleijn,  die jarenlang betrokken was bij de organisatie van de bluesroute in Maarssen, bevestigt deze woorden: 'Gewoon gezellig, lekkere muziek in een leuk cafe waar zo’n Open Podium tot zijn recht komt.'

De muzikanten zelf vinden het om dezelfde reden leuk om in ’t Kikkertje te komen optreden. De gemoedelijkheid, de gezelligheid, het leuke publiek.

Anders dan bij een echt optreden, roezemoest het publiek tijdens zo’n open podium middag gewoon gezellig door tijdens de optredens. Maar als Gert van Schaik vraagt om heel even stil te luisteren naar een eigen compositie van de dames van het trio Sometree, is iedereen welwillend genoeg om belangstellend te luisteren. Behalve een of twee cultuurbarbaren, maar die worden waarschijnlijk de volgende keer niet meer uitgenodigd.

Natuurlijk gaven de meest trouwe performers allemaal acte de presence:  behalve Gert van Schaik (gitaar en zang) waren Joost Boxem (zang), Johan de Groot (gitaar), Leon Nagtegaal, de eerder genoemde dames van Sometree en Frieda Coumans aanwezig. Frieda vertelde dat ze, behalve in de band van Gert van Schaik (SameSame) ook in een coverband in Almere zingt.

Ook aanwezig was Alex van Alphen. Alex  ‘speelt graag met muziek’ zoals hij het zelf noemt. Hij heeft een studio aan huis en componeert ook zelf. Hij vindt het moeilijk om met zijn eigen werk naar buiten te komen. Te verlegen, te perfectionistisch, onzeker? De tekst die hij me laat lezen van een song die hij al wat langer geleden schreef, is eigenlijk heel actueel: You don’t belong here, you’re not allowed to stay. Misschien moet hij de stap toch maar eens zetten en werk van zijn talent maken.

Kortom, een zeer geslaagd Open Podium dat niet voor niets al zo lang een eigen publiek heeft.